Bokförlaget Forum, 2021-09-15

Foto: Gabriel Liljevall

Kalle Lind aktuell med bok om underhållningsgiganterna Hasse Alfredson och Tage Danielsson

Hasse och Tage har sysselsatt mångsysslaren och författaren Kalle Lind ända sedan de drabbade honom för över 40 år sedan. Efter succén med biografin om Hasse Alfredsons liv kommer nu den efterföljande boken HasseåTage: Humorparet som roade och retade Sverige som guidar oss genom Hasseoch Tages gemensamma produktioner.

Boken bjuder på nedslag i HasseåTages många verk och ger oss en bild av vad som ledde fram till alla infall, influenser och improvisationer. Nyfiket, men inte okritiskt, studeras den tid som formade dem och som de var med om att forma.

Kalle Lind:

– Min avsikt har varit att placera in Hasseåtage i sitt tidsmässiga sammanhang, förklara för en något yngre publik vad de skojade om och varför och påminna en något äldre publik varför de skrattade så gott åt det där en gång. Jag är plågsamt medveten om tidens tands obönhörliga gnagande och min fåfänga förhoppning är att kunna frysa ögonblicken för att andra senare ska kunna mikra upp dem och känna att de där gamla numren kanske inte smakar lika färskt som de gjorde då, men fortfarande har behållit det mesta av näringsvärdet.

Jämfört med biografin om Hasse Alfredson har Kalle Lind i denna bok flyttat fokus från liv till verk, och gjort ungefär ett nedslag per år, från den första gemensamma helaftonsföreställningen 1959 till och med Tages död i oktober 1985.

– Den här boken innehåller även en hel del spännande material och kuriosa av det jag inte fick plats med i min biografi om Hasse Alfredson. Som utflykter i dåtiden, obskyra produktioner, anteckningar och ospelat material som jag har hittat i Svenska Ord-arkivet på Universitetsbiblioteket i Lund.

Boken HasseåTage: Humorparet som roade och retade Sverige kommer ut den 17 oktober. Bokomslag finns att ladda ner här.

Foto: Gabriel Liljevall

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han gör radiohumor, driver podden Snedtänkt och bloggen En man med ett skägg, skriver för Sydsvenskan, Expressen och Icakuriren och har samlat på sig stora mängder kuriosa från det svenska nittonhundratalets offentlighet som han gärna delger andra. Kalle Lind började skriva sin första Hasseåtage-biografi som tolvåring. Han har även ägnat sitt värdskap i Sommar i P1 med att prata om humorduon, arbetat med föreställningarna Nya friska Tage och Hashtag Hasstag, och medverkat i Jane Magnussons dokumentär Hasse & Tage, en kärlekshistoria.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se