Bokförlaget Forum, 2022-05-23

Foto: Gabriel Liljevall

Kalle Lind tilldelas Piratenpriset 2022

Kalle Lind belönas med årets Piratenpris. Det delas ut till kulturpersonligheter som verkat i Piratens anda. Prissumman är på 150 000 kronor. Priset delas ut under Piratendagen i Kivik i juli.

Läs mer om priset

Kalle Lind:

– Min första tanke var att juryn var fullkomligt sinnessjuk, säger Kalle Lind som är stolt, glad och generad. Jag är väl inte Klas Östergren, Kristina Lugn eller Allan Edwall. Det här är en oerhört fin skara att få sälla sig till.

Om Piratenpriset:

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland tidigare pristagare finns Bodil Malmsten, Torgny Lindgren, Hans Alfredson, Kristina Lugn, Klas Östergren, Gösta Ekman, Fredrik Backman och Lina Wolff.

Om Kalle Lind

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han gör radiohumor, driver podden Snedtänkt och bloggen En man med ett skägg, skriver i Sydsvenskan och Expressen och har samlat på sig stora mängder kuriosa från det svenska nittonhundratalets offentlighet som han gärna delger andra. Han har gett ut ett flertal böcker, däribland Snedtänkt, en biografi över Hasse Alfredson och senast HasseåTage – humorparet som roade och retade Sverige.

Om HasseåTage. Humorparet som roade och retade Sverige

Vem var Robert Lind i Kramfors? Vad hade Jan i fickan? Och vad i helvete hade de för sig inne i banken efter tre? producerade under ett kvartssekel ett otal revyer, filmer, sånger, sketcher, monologer, böcker, texter och en och annan kantat. I den här boken orienterar Kalle Lind läsarna genom de båda underhållningsgiganternas gemensamma verk och ger en bild av var influenserna kom från och vad infallen ledde till. Nyfiket, men inte okritiskt, studeras den tid som formade dem – och som de var med om att forma. är Hasseåtage-beundrare sedan barnsben och har tidigare skrivit den definitiva biografin om Hasse Alfredson.

Här försöker han, på sedvanligt snedtänkt vis, följa linjerna och belysa välkända, okända och rentav ökända sidor av ett av nittonhundratalets viktigaste svenska konstnärskap.