Bokförlaget Forum, 2022-02-24

Foto: Marcus Boman

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2022

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2022 för sin roman Hem. Totalt är 14 författare från de nordiska länderna nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Priset delas ut i Helsingfors den 1 november. Vinnaren får prisstatyetten Nordlys och 300 000 danska kronor.

I den episka romanen Hem omsluter havet det hem som är Åland. Karin Erlandsson berättar Ålands historia ur nya perspektiv: kvinnornas och barnens. Hem är en kollektivroman där Ålands historia ur nya perspektiv: kvinnornas och barnens. Hem är en kollektivroman där olika människors livsberättelser avlöser varandra. Alltid måste någon bege sig ut på havet medan någon annan stannar kvar och tvingas förhålla sig till frånvaron. Längtan, oro, lättnad, åtrå, otro – och självständighet.

Karin Erlandsson:

– Jag är glad och stolt över att Hem nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, och hoppas att det innebär synlighet för sjömanshustrun och kvinnors roll i historien också utanför Åland.

John Häggblom, förläggare:

– Karin Erlandsson är en oerhört begåvad författare med en på många sätt unik ton. Hon fångar både finsmakaren och bokslukaren med sitt sätt att skildra människor, sin fina blick för detaljer och det där språket som glittrar utan att ta fokus från berättelsen.

Utdrag ur juryns motivering:

Här koncentreras åländsk historia under sextusen år, från stenåldern till vår egen tid, med ett konsekvent genomfört kvinnoperspektiv. På en ömsint och lågmäld prosa porträtteras mödrar som står för allt det praktiska i hemmen medan männen oftast arbetar på sjön och är borta månader eller år i sträck.

Förhållandena kan te sig förbluffande likartade genom århundraden: saknad, oro, osäkerhet är den åländska kvinnans lott från vikingatidens krigståg till de stora kryssningsfartygens skytteltrafik över Ålands hav. Vad händer med kärleken, med barnen, när så mycket i livet sker på avstånd? Hur står man ut med att alltid längta? Och hur orkar man med besvikelsen när en länge väntad återkomst resulterar i tomhet och främlingskap?

… Det är vackert, suggestivt, berörande.

Om författaren

Karin Erlandsson, född 1978, bor i Mariehamn. Hennes debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Med Pärlfiskaren (2017), den första delen i serien Legenden om Ögonstenen vann Erlandsson Runeberg Junior-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Erlandsson nominerades även till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris år 2020 för Segraren, den fjärde och avslutande delen i bokserien Legenden om ögonstenen, och år 2021 för adventsboken Nattexpressen (med illustrationer av Peter Bergting).

Hem är en samutgivning mellan Schildts & Söderströms i Finland och Bokförlaget Forum i Sverige.