Bokförlaget Forum, 2021-09-17

Foto: Gabriel Liljevall

Karin Söder-stipendiet till Caroline Engvall

Författaren och journalisten Caroline Engvall tilldelas årets Karin Söder-stipendium för sina insatser för att lyfta frågan om sexualbrott mot barn på nätet. Stipendiet är på 50 000 kronor och delas ut av Centerpartiet.

C-ledaren Annie Lööf:

– Hennes folkbildande insatser för att öka kunskapen om barns utsatthet på nätet och sexualbrott är ovärderliga.

Ur motiveringen:

Caroline Engvall är en inspirerande föreläsare och engagerande moderator med stor kunskap att möta svåra frågor och kunna vända dem till hopp. Hon föreläser för såväl unga som vuxna om sex som ångestdämpning, barn i svensk sexhandel, inhemsk människohandel med barn samt konsekvenserna av ofrivilligt spridda sexuella bilder och filmer på internet.

Tack vare Caroline Engvalls mångåriga engagemang har kännedomen och kunskapen ökat inom dessa svåra ämnen och med sina hjälpsajter, utbildningar och böcker har hon spridit framtidstro och ökad trygghet genom bland annat samtal och utbildning.

Om Caroline Engvall:

Caroline Engvall debuterade som deckarförfattare 2017 med uppmärksammade Ärren vi bär, som följdes av JudasvagganDockleken och Kyrkan. Redan 2008 kom hennes storsäljande verklighetsbaserade roman 14 år till saluCaroline Engvalls uppmärksammade böcker belyser ofta utsatthet och hon ägnar en stor del av sitt liv åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga. Att föra in dessa ämnen i spänningsromaner har varit ett mycket lyckat koncept. Hennes senaste roman Blodskam utkom i maj 2021.

Om Blodskam:

Systrarna Elizabeth och Sofia växer upp utanför den norrländska byn Ormvattnet. I skogen intill huset ligger en mörk tjärn där människor, enligt sägnen, dras ner i djupet om de har otur. Det gäller att inte reta sjörået.

Många år senare åker Elizabeth på semester till Thailand tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes man och barn. På nyårsafton försvinner Sofia och när hon senare hittas död i vattnet är katastrofen ett faktum. Händelsen gör att Elizabeth måste hantera något som hon länge försökt förtränga – barndomen i Ormvattnet och de dunkla hemligheter hon gömt undan sedan dess. Vad var det egentligen som hände på paradisön i Thailand och hur hänger det ihop med uppväxten i Norrlands inland? 

Blodskam är den första delen i en ny spänningsserie som följer kvinnor i flera generationer.