Bokförlaget Forum, 2021-09-01

Foto: Emelie Asplund

Karin Wik nomineras till Crimetime Award för årets deckardebut

Skolan av Karin Wik nomineras till Crimetime Award – årets deckardebut. Nu är det också fritt fram för läsarna rösta på sin favorit. Röstningen pågår till 15 september. Folkets röster räknas som en juryröst. Pristagaren tillkännages på Crimetime by Night som äger rum på lördag 25 september på Bokmässan i Göteborg.

Motiveringen lyder:

På tät, stämningsfull prosa som vibrerar av absolut närvaro tar författaren med oss in i internatskolans slutna värld. Bland mörk granskog och stränga hierarkier utspelas ett slags locked room-mysterium som också har drag av coming of age och motvillig hemvändarskildring. Förutom berättelsens driv och nerv fastnar vi för den opålitliga berättaren och skildringen av ungdomstrauman och tystnadskultur. En osedvanligt stilsäker debut som ger mersmak.  

Foto: Emelie Asplund

Om Karin Wik

Karin Wik, född 1979, är uppvuxen på Hammarö i Värmland men bor numer i Göteborg med man och två söner. Hon har en bakgrund som journalist men arbetar idag med PR och kommunikation.

Karin Wik: – Jag ville ha en miljö som var väldigt isolerad. Dels rent geografiskt men även när det gäller det psykologiska, en slags mental isolering där det finns en egen kultur och ett eget sätt att se på verkligheten. Läs mer på SelmaStories.

Om Skolan

Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. När två av Axelsons elever hittas mördade skickas kriminalreportern Ida Rossi mot sin vilja dit för att göra ett grävande reportage. Men på skolan möts hon av tystnad och misstänksamhet, och både ledningen och eleverna verkar vara mer intresserade av att vårda traditioner än att söka sanningen bakom morden. Ida som själv gått på skolan och efter ett sammanbrott fastnat vid ett skrivbord på en sömnig landsortstidning dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en mördare går fri.

Sagt om Skolan

"Skolan är en stilsäker debutbok med ett språk som blommar ut i härliga liknelser som alla förstärker berättelsens mörka tema om klasshat och rädsla." Betyg: 5, BTJ (Pia Lindestrand)

"Sträckläsning i spännande, suggestiv internatskolemiljö!" Mattias Edvardsson, författare

"Riktigt välskrivet, ett starkt personligt språk som lyfter miljöer, karaktärer och handling till hög nivå ... Karin Wik är uppenbarligen en ny författare som absolut är värd att följa." Kapprakt.se

"Ruggigt spännande läsning med karaktärer som biter sig fast ... Jag faller även för miljöbeskrivningarna och kontrasterna mellan den ståtliga skolan och den lilla mer eller mindre förfallna bruksorten." Marie in Sweden

"Karin Wik skriver bra och tar läsaren med in i en internatskolemiljön som ger vibbar av Guillous 'Ondskan' ... jag läser gärna mer om Ida Rossi." Norra Skåne

"Stark debut i en tacksam miljö." Borås Tidning

"Karin Wik har skrivit en spännande debut med psykologisk udd i 'Skolan'. Skickligt fångad miljö och stämning som berör." Upsala Nya Tidning

"Skolan är en stark debut." Barometern