Bokförlaget Forum, 2022-10-24

Kärlekens algoritm – perfekt läsning för din bokcirkel

Mons Kallentoft har skrivit böcker i ett rasande tempo i över två decennier. Kärlekens algoritm är nummer 27 i ordningen. I den nya serien Underdogs skildrar Kallentoft rikas frosseri och de som lever i utkanten av samhället, och allas vår stora gemensamma nämnare kärleken. Det är en ensemble-thriller, vilket betyder att karaktärerna är återkommande i serien men att de lyfts på olika sätt i de olika böckerna.

Här har vi tagit fram ett förslag på frågor till din bokcirkel.

Bokcirkelfrågor

Ladda ner bokcirkelsfrågorna

  1. Jaffar säger att det är bra att äga saker men Erik menar att egendom förpliktigar. Om du har en fin bil måste du t. ex. betala för garage och försäkring, han menar att det är mer besvär än vad det smakar. Håller du/ni med?
  2. Varför heter boken Kärlekens algoritm?
  3. Lulu jobbar i disken trots att hennes pojkvän Vic är väldigt förmögen, varför väljer hon att göra det?
  4. Vic, Lulu, Elle, Leo och Erik förenas i att de alla är underdogs, men vad skiljer dem från varandra?
  5. Länge vet vi inte vad som hände mellan Erik och Agata den avgörande kvällen, om han mördare henne eller inte, och hur det gick till. Förändrade det er syn på honom när sanningen kom fram?
  6. Vad spelar Elles mamma Nina för roll i berättelsen?
  7. När Erik berättar för Elle om algoritmen säger han att den mänskliga förståelsen och omedvetna insikten om vad kärlek är skulle försvinna och att kärleken skulle bli en kommersiell process. Men han säger också att känslorna kommer från hjärnan. Vad menar han här? (s. 243)
  8. Samhället försöker på olika sätt hjälpa till och/eller skipa rättvisa i boken: Erik sitter i fängelse, Elle var fosterhemsplacerad och Leo är ex-polis. På vilket sätt framställs de här olika samhällsinstanserna?
  9. Efter att Elle har fått reda på att Gunnar Björling övervakar henne åker hon hem till Leo som har besök av sin barndomsvän som är präst. Prästen undrar om hon känner till historien om Lasarus, där en ung man blir återuppstånden av Jesus. Varför har Mons Kallentoft valt att ha med den här scenen tror ni? (s. 185)
  10. På vilka olika sätt skildras samhällets baksida i boken.

Om boken

I postpandemins Stockholm sliter den unga kvinnan Elle Videman i grovdisken på Brasserie Astoria. Där blir hon dagligen vittne till det vulgära överflöd som så skarpt kontrasterar mot hennes egen värld. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa, Erik Videman, på livstid för ett mord han inte begått. Eller?

Jagad av sina tvivel börjar Elle på egen hand och mot Eriks vilja söka sanningen om vad som egentligen hände den där natten. Natten som slutade med ett brutalt mord på den kvinna hennes pappa just stod i begrepp att fria till. Elles sökande leder henne mot gråskalornas utkanter där alla regler upphört att gälla. Hon möter den spelberoende och nerdekade kriminalpolisen Leo Madvig, som utredde pappans fall, den gränslösa men dödligt lojala transkvinnan Lulu och det totalförlamade datageniet Vic. Tillsammans närmar de sig en sanning lika storslagen som skrämmande.

Om Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är uppvuxen i Linköping men numera bosatt på Mallorca. Han debuterade som författare år 2000 med den katapultprisbelönade romanen Pesetas och fick sitt stora publika genombrott med de kritikerrosade böckerna om Malin Fors, som har nått miljontals läsare och översatts till ett stort antal språk. Han har förutom det utkommit med ett tjugotal böcker, i Herkulesserien, Zackserien och Palmaserien.