Bokförlaget Forum, 2023-11-17

Foto: Kate Morton, privat

Kate Morton är tillbaka med en ny roman – och hyllar biblioteken

Kate Morton är tillbaka med en storslagen roman där tidigare generationers hemligheter flyter upp till ytan. Hemkomsten är precis som hennes tidigare romaner – spännande och gripande fylld av kärlek och dramatiska familjehemligheter. Och karaktären Jess delar Kate Mortons fina barndomsminnen från att besöka bibliotek.

I april blev Hemkomsten månadens utvalda bok på bibliotek i USA. I samband med det skrev Kate Morton ett brev till alla bibliotekarier och delade med sig av sina egna fina minnen.

Foto: Paco Navarro

Hej, det här är Kate Morton, författare till Hemkomsten, jag vill ta kontakt för att berätta hur hedrad jag är att bli utvald av er bibliotekarier i Amerika!

Bibliotek har spelat en väldigt viktig roll i mitt liv. När vi växte upp på Tamborine Mountain, en liten dimmig by i den vackra subtropiska regnskogen i sydöstra Queensland, fanns det inte mycket – av officiell karaktär – för barn att göra. En sak vi hade, var ett kommunalt bibliotek, och några av mina favoritminnen är de dagar då mamma tog med oss för att förnya våra biblioteksböcker. Självklart började dagen alltid med panik för jag var inte det ordentligaste barnet, och jag läste böcker på alla möjliga konstiga och underbara ställen – bakom soffan, på skjultaket, i grenen på ett avokadoträd – för Av någon anledning gjorde det alltid nöjet så mycket större att slänga mig i väg för att läsa – så det var alltid lite bråttom att hitta mina biblioteksböcker.

Men åh –underbara Tamborine Mountain Library! För vuxna ögon fanns det kanske inte något ovanligt med denna plats då det egentligen inte fanns något charmigt med denna byggnad. Ett enplanshus med blekt 1980-talstegel, industrimatta och enkla metallhyllor – men inget av det var uppenbart för mig då. I mina ögon var det ett underland. Jag kunde lika gärna ha ramlat med Alice ner i kaninhålet.

Den där lukten av papper, bläck och möjligheter, klickljudet från datumstämpeln som bestämt stansades vid skrivbordet, hur tiden försvann när jag förlorade mig själv mellan högarna av böcker och sen den nästan outhärdliga glädjen att få gå tillbaka ut genom dörren och nerför trädgårdsgången med en liten hög med potentiella nya vänner i mina händer.

Foto: Paco Navarro

Min karaktär, Jess, i Hemkomsten, har lika fina barndomsminnen av att ha besökt biblioteket som jag har. Och varför skulle hon inte det? Bibliotek är magiska platser, och bibliotekarier, underbara människor – bokälskare, förstås, men också goda lyssnare, empatiska och matchmakers som är ansvariga för att koppla böcker till läsare. Jag har reflekterat över den kopplingen den senaste tiden. Jag älskar att tänka på att varje gång en av mina böcker läses, oavsett var, när eller av vem, sker ett möte mellan sinnen över tid och plats, där en unik version av berättelsen skapas.

Hemkomsten är en väldigt speciell bok för mig. Jag började skriva den i början av pandemin när jag återvände från London till Australien. Jag funderade mycket på hemmet och tillhörigheten och vad det innebär att "komma hem", och under osäkra tider blev manuskriptet, bokens värld, ett slags hem för mig.

Så, än en gång, mitt uppriktiga tack till er bibliotekarier, det är ett privilegium att ha en plats på era hyllor!

Källa: Katemorton.com

Om Hemkomsten

Torkan pågår i det lilla samhället Tambilla i södra Australien julaftonen 1959, när en kvinna och tre av hennes fyra barn hittas döda på en picknickfilt på sina egna ägor. Omständigheterna kring familjetragedin uppdagas aldrig, även om byborna snart formar sin bild av hur det gått till.

Nästan sex decennier senare kallas Jess, journalist och sedan länge bosatt i London, hem till Sydney och sin högt älskade mormors sjukbädd. Av en slump upptäcker Jess ett omskakande samband mellan sin egen familj och den olösta mordgåtan. I takt med att hon gräver vidare i de oförklarliga dödsfallen och den främmande kvinnans öde, börjar hon inse att händelserna i den lilla staden för så många år sedan fortfarande ekar genom tid och rum – och fortfarande väntar på sin lösning.

Hemkomsten är Kate Mortons första roman på fem år, och den klev rakt in på såväl Sunday Times som New York Times bästsäljarlistor när den släpptes på engelska.

Om Kate Morton

Kate Morton föddes och växte upp i Australien, studerade i England och bor numera både i Queensland och London med sin familj. Hon har skrivit sju romaner som alla blivit storsäljare världen över. Böckerna har givits ut i 45 länder, översatts till 38 språk och hittills sålts i över tio miljoner exemplar. Morton älskas av både kritiker och läsare för sin förmåga att skapa dramatiska och stämningsfulla berättelser som bara inte går att lägga ifrån sig.