Bokförlaget Forum, 2024-04-25

Foto: Jeffery Richt

Kristina Ohlsson släpper fjärde boken i Strindbergserien och tillsammans med Sotenäs kommun lanseras en deckarvandring på Hovenäset

Kristina Ohlsson firar femton år som författare och har hittills skrivit trettiofem böcker. Nu släpps Frälsarkransen, den fjärde boken i serien om August Strindberg på bokförlaget Forum. I samband med Sotenäs kommuns 50-årsfirande lanseras en deckarvandring på Hovenäset i Strindbergseriens fotspår.

Kristina Ohlssons hyllade deckarserie utspelar sig på Hovenäset, en plats som Kristinas farföräldrar hade sommarhus på när hon var barn. 2020 släpptes den första delen, Stormvakt. Boken blev en stor framgång hos läsare och lyssnare och nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. År 2021 respektive 2022 utkom Isbrytare och Skuggläge. I centrum för handlingen står August Strindberg, som driver en second hand-butik, och polisen Maria Martinsson.

När Skuggläge kom ut skrev litteraturkritiker Ingalill Mosander: "Tredje delen i serien om August Strindberg på Hovenäset i Bohuslän och jag skulle inte bli förvånad om det snart börjar bli folkvandringar dit på samma sätt som till Ystad när Wallander var som mest aktuell."

För att möta intresset hos hängivna läsare har nu Bokförlaget Forum tagit fram en deckarkarta tillsammans med Sotenäs kommun.

Kristina Ohlsson:

Foto: Jeffery Richt

– Äntligen finns det deckarkarta som visar Augusts värld! Jag är oerhört stolt och glad över att få visa upp mitt och Augusts favorithörn av Bohuslän. Jag älskar den här platsen och hoppas att deckarvandringen ska ge läsarna en ännu bättre läsupplevelse.

Den första deckarvandringen äger rum den 11 maj 2024 och då är författaren själv med och guidar. Kristina Ohlsson kommer leda vandringen under ytterligare ett par tillfällen under sommaren och dessa tillfällen kommer utannonseras på Sotenäs kommuns evenemangsida. Runt om i Bohuslän kommer det finnas kartor för den som är nyfiken att ge sig ut på de snirkliga gatorna på Hovenäset och upptäcka platser som är betydelsefulla i Strindbergdeckarna.

Katarina Rech, turistinformatör i Sotenäs Kommun:

– Vi ser fram emot att ännu en gång få läsa om karaktärerna på Kärleksvägen i vår pittoreska pärla vid havet. Att dessutom få möjlighet att följa med författaren på deckarvandring tror jag kommer att bli mycket populärt både för oss som bor här och bland våra turister.

Om författaren

Kristina Ohlsson är storsäljande spänningsförfattare både i Sverige och internationellt. Hon har sålt över 6 miljoner böcker och är utgiven i över 30 länder.

Kristina växte upp i Kristianstad och flyttade senare till Stockholm. Nu delar hon sin vardag mellan huvudstaden och sitt älskade Bohuslän. Hon har bland annat arbetat som analytiker på Säkerhetspolisen och som terroristexpert på OSCE i Wien.

2009 förverkligade hon en dröm när hon romandebuterade med boken Askungar. Kristina Ohlssons kriminalromaner för vuxna läsare har fått en hängiven läsarkrets och nått stora framgångar, såväl i Sverige som internationellt. Samma gäller för hennes oerhört populära spänningsböcker för barn. Med Glasbarnen, Mysteriet på Ödeborgen, Spökbyrån liksom den nya serien Barnen på Hovenäset har hon en central plats i barnens bokvärld.

Om Frälsarkransen

Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet.

Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana …

Boken Frälsarkransen ges ut den 25 april.

Pressbilder och bokomslag finns att ladda ner här.

För intervjuförfrågningar, recensionsexemplar eller mer information, kontakta: 

Charlotta Parkås, Presskontakt, +46 73 660 69 61, charlottaparkas@gmail.com