Bokförlaget Forum, 2020-01-17

Foto: Gabriel Liljevall

Kroppsaktivisten Kajjan släpper bok

Journalisten och samhällsdebattören Karin Kajjan Andersson har blivit ett namn inom kroppsaktivismrörelsen. Nu kommer hon med en unik handbok i kroppspositivt föräldraskap: Livsviktigt. En bok för alla som vill få barn att respektera och acceptera sina kroppar, oavsett hur de ser ut.

– Jag vill så tydligt som möjligt ge läsaren redskapen som behövs för att prata med sina barn om kropp, hälsa och utseende. Och efter att ha jobbat som kroppsaktivist i flera år känner jag att boken har med alla de vanliga situationer som vi som föräldrar möter: som hälsokollen hos skolsköterskan, som situationer när barnet börjar visa upp kroppshat eller situationer när personer i omgivningen kommenterar barnets kropp på ett sätt hen inte önskat, säger Kajjan Andersson.

Med hjälp av egna erfarenheter från uppväxten praktiserar Kajjan Andersson kroppspositivt föräldraskap. I boken kan vi läsa hur ett tjockt barn blev en ätstörd ungdom som efter många år av ätstörningar, självskadebeteende och kroppshat landade i en kroppsaktivists accepterande kropp.

Det är klart att det har varit tungt att skriva passagerna om mitt eget kroppshat och mina år med ätstörningar och självskadebeteende, men samtidigt har jag processat den här tiden så länge. Nu hoppas jag att boken leder till att vi börjar prata mer om de här frågorna och att vi tillsammans lägger till de insatser som behövs för att våra barn ska få en friskare framtid. Det är aldrig för sent att få en sund relation till sin kropp. Däremot är det hög tid att vi slutar föra över ätstörda beteenden och vikthets på våra barn! säger hon.

Boken kan med fördel läsas och användas av fler än endast föräldrar.

Den här boken om kroppspositivt föräldraskap är en extremt viktig och välkommen motvikt till all den obönhörliga kroppshets vi vardagligen bombarderas av, säger Erik Hemmingsson, överviktsforskare på GIH.

För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar kontakta:

Marie Björk, mediekontakt, marie.bjork@bonnierforlagen.se

Årets Selma 2020

Kajjan Andersson kommer även att medverka på det stora eventet Årets Selma, på internationella kvinnodagen. På Göta Lejon skapas en helkväll med feminism, scensamtal och mingel! Kakan Hermansson pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer som Little Jinder, Birgitta Ohlsson, Nina & Peter Rung, Candice Carty-Williams, Atilla Yoldas, Flora Wiström, Arazo Arif, Jenny Rogneby, Amanda Colldén & Anna Dahlbäck (Alla våra ligg), Ebba Bjelke (SNAF), Sofia Rönnow Pessah, Helena von Zweigbergk och Saara Turunen.

Dessutom delar Bonnierförlagen ut det feministiska priset Årets Selma och Årets Selma Junior.

När: Den 8 mars, på internationella kvinnodagen

Tid: Insläpp, 18.00, föreställningen börjar kl 19.00

Plats: Göta Lejon, Götgatan 55 i Stockholm

Biljetter: ticketmaster

För ackreditering och intervjuförfrågningar kontakta:

Marie Björk, mediekontakt, marie.bjork@bonnierforlagen.se, Växel: +46 8 696 80 00, Mobil: +46 76 542 79 70