Bokförlaget Forum, 2024-04-03

Läs och diskutera Vår egen storm i bokcirkel – vi bjuder på frågorna

Malaysian-födda Vanessa Chan tar oss med till trettiotalets Malaysia i Vår egen storm. Vi möter den unga hemmafrun Cecily drömmer om ett bättre liv när hon, av en slump, möter en man som visar sig vara japansk spion. Det ena leder till det andra och hon blir själv angivare.

Tio år senare är hennes familj i fara. Cecilys son har tagits till fånga av japanerna, hennes äldsta dotter blir alltmer inåtvänd och den yngsta dottern måste gömma sig i källaren för att inte blir förd till de japanska soldaternas bordeller. Vid det här laget vet Cecily två saker: att allt är hennes fel och att sanningen aldrig, aldrig, får komma fram.

Vår egen storm visar vad krig gör med människor och hur svårt det är att skilja på rätt och fel när din egen familjs överlevnad står på spel. Det är en ömsint och storslagen berättelse om förlust, kärlek och moderskap.

Översättning till svenska av Christina Mansicka

Vår egen storm är den perfekta boken att läsa i en bokcirkel. Svårt att komma igång? Vi har satt ihop frågor.

Bokcirkelfrågor

Skriv ut frågorna

 1. Vad är Cecilys personliga motiv till att bli spion och hur påverkar det valet hennes liv? Tyckte du att hon gjorde rätt val? Gjorde hennes man ett bättre val?
 2. Romanen har blivit uppmärksammad för att den skildrar den japanska ockupationen av Malaysia, en mindre känd aspekt av andra världskriget. Författaren själv poängterar i sin inledning att boken inspirerades av hennes egna äldre släktingars ovilja att prata om den här perioden. Hur väl tyckte du att författaren skildrade den här tidsperioden? Var det något som förvånade dig? Var det något du lärde dig?
 3. Ett av bokens huvudteman är den moraliska frågan om vad som är rätt och fel när ens överlevnad står på spel. Kan du peka ut några tillfällen när våra huvudkaraktärer måste brottas med den här frågan och göra ett val?
 4. Stormar, monsuner, floder, regnoväder, hetta, damm, myggor, lera... Naturen finns ständigt närvarande i boken. Hur tyckte du det påverkade berättelsen? Tyckte du att dessa element förstärkte eller symboliserade bokens händelser eller tematik på olika sätt.
 5. Vad tänkte du om Cecilys relation till Lina och det faktum att de blev så nära vänner samtidigt som hon hade en relation med general Fujiwara?
 6. Jasmin och Yuki är fortfarande bara små barn när kriget kommer. Vad tillförde deras perspektiv berättelsen? Hur reagerade du på avslöjandet om deras sanna relation i slutet av boken? Vad tänker du om valet Cecily gjorde i att inte se till att Yuki blev bättre omhändertagen?
 7. Vad tänkte du om general Fujiwara? Förändrades ditt intryck av honom under bokens gång?
 8. Vad spelar den japanska läraren herr Takahashi och hans relation med Jujube för roll i berättelsen?
 9. Vad tänkte du om skildringen av Abels tid i fånglägret? Vad tillförde den berättelsen?
 10. Hur har familjerelationerna påverkats när vi kommer till slutet av boken efter allt som våra huvudkaraktärer har genomlidit?
 11. Varför tror du att boken heter Vår egen storm? (Den amerikanska originaltiteln är The Storm We Made).
 12. Hur skulle du själv kortfattat summera boken efter att du läst den? Skulle du rekommendera den till någon?

Om Vanessa Chan

Foto: Mary Inhea Kang

Vanessa Chan växte upp i Malaysia men bor idag mestadels i Brooklyn. Vår egen storm har översatts till mer än tjugo språk.