Bokförlaget Forum, 2021-08-08

Foto: Peter Knutson

Lasse Berghagen tilldelas årets Cornelispris

Visdiktaren och folkkäre artisten Lasse Berghagen tilldelas årets Cornelispris – Sveriges näst största musikpris som delas ut av en jury beståendes av representanter från Expressens och Aftonbladets kultursidor. I oktober är Lasse Berghagen aktuell på Bokförlaget Forum med sina memoarer Hej livet!, som berättats för Marcus Birro.

Juryns motivering:

Denna svensktopp har i mer än ett halvt sekel fått oss att snyfta och skratta och sjunga tillsammans. En sann Cornelisvän vars låtsnickeri aldrig slutat dinga och donga trots superkändisskapets blandning av sött och salt. Från hjärtat av svensk showbiz har han skrivit in visor, chansoner, kabarénummer och poprefränger i vårt gemensamma allsångshäfte. En trubadur med akustisk gitarr och en karriär minst lika lång som han själv. Idag tar vi av oss kavajen och sträcker ut vår hand, med en kärlekssång till dig, Lasse Berghagen.

Hej Livet!

Hela Sveriges Lasse Berghagen bjuder på sitt innehållsrika liv. Personligt och med stort hjärta berättar han tillsammans med författaren Marcus Birro om toppar och dalar och avgörande vändpunkter. Som när Cornelis Vreeswijk slängde Lasses gitarr i sjön – så att Lasse skulle kunna ”börja om” efter skilsmässan från Lill-Babs. Om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna med sin undersköna läkande natur. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket, strax före pandemin, då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Boken kommer ut den 27 oktober.

Om författarna

Lasse Berghagen är en av våra mest folkkära artister – sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare. Som programledare för Allsång på Skansen var Lasse under många år tittarnas favorit och programmet en av SVT:s största framgångar.

Marcus Birro har skrivit och givit ut tjugotvå böcker och är flerfaldigt prisbelönad för sitt skrivande. Han har bland annat tilldelats Dan Andersson-Priset. Två gånger har han blivit utsedd till Sveriges bästa sportjournalist. Och tillsammans med Johanna Koljonen har han vunnit På spåret.