Bokförlaget Forum, 2021-09-02

Foto: Peter Knutson

Lasse Berghagen sammanfattar sitt liv och karriär i självbiografin Hej Livet!

Den 27 oktober kommer artisten Lasse Berghagens självbiografi Hej Livet! ut, där han tillsammans med författaren Marcus Birro personligt och med stort hjärta sammanfattar sitt liv och sin karriär.

Boken skildrar ett fartfyllt artistliv, den folkkära poeten och visdiktaren och de toppar och dalar och avgörande vändningar som livet bjuder på.  Från "Teddybjörnen Fredriksson" på Cornelis guppande husbåt till att Lasse under sensommaren 2021 fick Cornelisstipendiet med motiveringen: "Denna svensktopp har i mer än ett halvt sekel fått oss att snyfta och skratta och sjunga tillsammans".

Hej Livet! handlar om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna med sin vackra, läkande natur. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket, strax före pandemin, då Lasse sjöng ”Teddybjörnen Fredriksson” inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Vi får läsa om spännande möten med Nancy Reagan och Rolling Stones basist Bill Wyman och om vänskapen med Iron Maidens trummis Nico McBrain.

Lasse Berghagen:

– Det känns så fantastiskt att boken nu är här. Jag måste säga att jag är riktigt stolt över den. Den här boken har riktat sökljuset mot ett antal människor, händelser och mötesplatser som är viktiga för mig. Det är inget bokslut. Livet pågår. Så hoppas jag att man läser den här boken som en samling vykort från valda delar av ett liv som hela tiden pågår.

Utdrag från boken:

Jag satt tillsammans med Cornelis Vreeswijk på husbåten som var hans hem och vi spelade gitarr och drack vin. Det var i slutet av 1960-talet och mitt liv var utspritt i trasiga skärvor efter skilsmässan frånBarbro, och jag visste ännu inte hur jag skulle lyckas foga dem samman igen. Jag hade påbörjat men ännu inte avslutat ”Teddybjörnen Fredriksson” och jag spelade det som dittills var klart för honom och han gillade det han hörde. Förutom en sak.

”Du låter så sorgsen när du sjunger”, sade Cornelis till mig.

”Ja ... jag är rätt sorgsen som du vet.”

Cornelis såg bekymrat på mig. Han drack ur sitt glas och skakade långsamt på huvudet. ”Du måste gå vidare i livet, Lasse”, konstaterade han barskt och tog tag i min gitarr.

"Men jag älskar henne fortfarande”, svarade jag, ”och den här gitarren är det enda jag har kvar av Barbro ...”

Jag trodde han [Cornelis] skulle spela något på den men han ställde sig upp och svingade min gitarr över bord och ner i Årstaviken.

”Vad fan gör du?”

”Vidare, Lasse”, svarade Cornelis, ”du måste vidare.”

Jag reste mig mödosamt upp från den lilla stolen och lutade mig ut över vattnet. Vi stod där bredvid varandra vid relingen och

såg min gitarr sjunka till botten. Av bara farten vände jag mig om, tog tag i mitt gitarrfodral och kastade ut det också.

”Vad hade du i fodralet”, frågade Cornelis. ”Allt jag ägde”, svarade jag.

Konstigt nog kände jag mig lättad och det märktes nog, som om detta var vad jag behövde.

Dagen efter traskade jag och en ångerfull Cornelis uppför backen mot Götgatan.

”Jag ska köpa dig en ny gitarr, Lasse”, sade Cornelis.

”Tack”, sade jag.

”Inte mer än rätt. Det var jag som kastade i den. Men du måste sluta låta så förbannat sorgsen när du sjunger.”

Marcus Birro:

– Jag är otroligt stolt över att få vara med och berätta om Lasse Berghagen, om hans yrkesliv och privatliv och det som ligger till grund för texterna och musiken. Ju mer tid man tillbringar med Lasse, desto mer upptäcker man hans djupsinne, hans kamouflerade svårmod och hans innerliga djup. Texterna går rakt in i miljoner hjärtan, troligen för att Lasse är en av alla dessa tystlåtna grubblare. Hans sånger har blivit som nationalsånger för människor som annars kanske inte haft förmågan att sätta ord på allt det som rasar inuti dem.

Boken Hej Livet! kommer ut den 27 oktober. Bokomslag finns att ladda ner här.

Lasse Berghagen är en av våra mest populära och hyllade artister – sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare. I hela tio år var han programledare för en av SVT:s största framgångar, Allsång på Skansen. Han har spelat revy med giganter inom teatervärlden, arbetat utomlands och tagit emot medalj av Kungen.

Marcus Birro har skrivit och givit ut tjugotvå böcker och är flerfaldigt prisbelönad för sitt skrivande. Han har bland annat tilldelats Dan Andersson-Priset. Två gånger har han blivit utsedd till Sveriges bästa sportjournalist. Och tillsammans med Johanna Koljonen har han vunnit På spåret.