Bokförlaget Forum, 2020-11-18

Foto: Evelyn Hockstein

Lasse Wierup nomineras till Stora Fackbokpriset 2020

Lasse Wierup nomineras till Stora Fackbokpriset 2020 för Gangsterparadiset som är en avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020. Prissumman är på 125 00 kronor och årets prismottagare tillkännages den 26 november.

Om priset

Stora Fackbokpriset delas årligen ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Priset tilldelas den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning tradition”. Tanken är att stödja framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Priset är på 125 000 kr och årets vinnare tillkännages 26 november.

Läs om alla nominerade här.

Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd

Den kriminella gängmiljön i Sverige har exploderat och består idag av mer än 350 olika grupperingar. År 2020 lever minst en halv miljon svenskar i samhällen som i hög grad påverkas av beväpnade unga män. Antalet skottlossningar och sprängdåd har nått en nivå som är unik inom EU.

I Gangsterparadiset tar kriminalreportern Lasse Wierup med läsaren på en resa till några av gängens många spelplaner:

  • Orten vid Arlanda flygplats som hoppades locka kapitalstarka barnfamiljer, men istället blev en bas för grovt kriminella.
  • Sydsvenska småsamhällen där den nya generationens mc-gäng bötfäller och pressar folk på pengar.
  • Arbetarstadsdelen i Göteborg som blev marknadsplats för narkotikahandelns nyrika.
  • Den svenska rapmusikens Mecka, där våldet skrämt en hel befolkningsgrupp till tystnad.

Sagt om boken

"Årets viktigaste bok" PM Nilsson, Dagens Industri

”Wierups bok är en rafflande skildring ...Det är spännande och fascinerande. Och skrämmande ...Den som vill förstå Sverige år 2020 har stor glädje av ”Gangsterparadiset”. Peter Kadhammar, Dagens Nyheter

”Nestorn bland svenska kriminalreportrar ... Som kriminalist är Wierup förebildlig. Han ställer sina frågor med öppet sinne och väjer inte för känsliga samband.” Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

”Som tur är finns det fortfarande rutinerade kriminalreportrar som hellre ger sig ut på fältet än bedriver politisk propaganda från skrivbordet.” Mattias Hagberg, Göteborgs-Posten

Om författaren:

Lasse Wierup är en av Sveriges mest erfarna och välmeriterade kriminalreportrar som har arbetat på bland annat Sydsvenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, TV4 och Dagens Nyheter. Han är dessutom författare till böcker som succén Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen (tillsammans med Matti Larsson) och Helvetet inifrån – femton år i Sveriges största brottsorganisation (tillsammans med Daniel Olsson).