Bokförlaget Forum, 2023-10-23

Foto: Gabriel Liljevall

Lisa dos Santos nomineras till Augustpriset 2023

Lisa dos Santos nomineras till Augustpriset för årets svenska fackbok bok för Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige.

Motiveringen lyder:

Den stridbara åklagaren Lisa dos Santos ger en unik och detaljerad bild både av rättsväsendet och gängkriminaliteten. Hon visar hur svårt det är att bekämpa denna typ av brottslighet, vars ledare är extremt hänsynslösa men också kompetenta organisatörer. Eftersom den organiserade kriminaliteten infiltrerar vitt skiftande sektorer i samhället blir den också direkt systemhotande. Älskade bror hjälper oss att förstå strukturerna och mentaliteterna bakom de dåd vi dagligen läser om.

Om boken:

Följ kampen mot den gängrelaterade brottsligheten inifrån. 

Under en av sina vanliga löprundor springer åklagaren Lisa dos Santos förbi en stor blodpöl mitt på Årstabron i Stockholm. Då vet hon inte att en ung man föregående kväll lurats till platsen och kallblodigt skjutits ihjäl. Några dagar senare landar mordutredningen på hennes bord.

Här skildrar Lisa dos Santos den mörka verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. I Älskade bror får vi för första gången en skildring av kampen mot gängbrottsligheten inifrån rättsväsendet. En kamp där krypterade telefoner, människors tystnad och advokater som går över gränsen för sina klienters räkning bara är några av hindren.

Åsa Lindström, förläggare:

Vi är oerhört stolta och glada över nomineringen och att det riktas fokus mot Lisas högaktuella bok. Hennes vittnesmål om kampen mot gängbrottsligheten är så angelägen att alla som på något sätt bryr sig om samhällsutvecklingen borde läsa den för att förstå vad som händer här och nu.

För mer information vänligen kontakta:

Charlotta Larsson, presskontakt. charlotta.larssson@bonnierforlagen.se

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.