Bokförlaget Forum, 2021-08-11

Marianne Mörck ger ut självbiografin Som ett surr mellan brösten

Intelligent, modig, rolig som få och lite halvtokig – i en underbar blandning. Nu ger Marianne Mörck ut sin självbiografi Som ett surr mellan brösten, skriven tillsammans med Stina Jofs, där hon delar med sig av sorg,  drömmar, förgörande kärlek och himmelsk ensamhet. Marianne Mörck blev folkkär efter rollen som mamma Birgitta i tv-serien Bonusfamiljen men har en lång karriär bakom sig som skådespelare, regissör och sångerska.

Marianne Mörck bor i en säng som heter Bismarck, skäms över människans ondska och längtar till Nepal. I hela sitt liv har hon slagits för att få vara sann mot sig själv. Som nyfödd lämnades hon till ett barnhem och adopterades av sjökaptenen och hans hustru vars högsta dröm var att hennes dotter skulle gifta sig med en Volvodirektör. Så blev det inte. Sannerligen inte.

Marianne Mörck:

–För mig är det viktigt att inte bara förmedla en berättelse över sådant som jag har gjort. Det måste vara själsligt och känslomässigt. Som ett surr mellan brösten, så ska boken kännas.

Utdrag från bokens förord:

Jag blandar ihop orden. Rödbetsjuice blir rotmos, kokett blir kotlettrad. Står det tack för ditt köp läser jag tandställning. Bokstäver och jag har aldrig varit vänner. Obegåvad, sade min mamma. Hon var ofta förtvivlad över mig men mest över sig själv, tror jag.

Årtal har jag glömt, namn likaså. Men lyckan – den som börjar i magen, bänder isär revbenen och sparkar sig fri i höjd med hjärtat – bär jag alltid med mig. Som ett iiiih, ett aaaah, ett ååååh ska livet vara. Som en raket, ett brännande lyckorus, ett brusande surr mellan brösten.

Min katt heter Pysen, min bäste vän Lars Humble. Jag lärde mig tidigt att flyga. Plötsligt lyfte jag, flög över skåp, träd, människor. Bort från mamma, bort från tafsande gubbar. Kudden i famnen var som ett moln jag kunde hålla i. När det behövs, och det är ganska ofta, flyger jag fortfarande. Jag har nog gjort hundra roller, regisserat, turnerat, bantat minst ett halvt ton, legat naken under Peter Jöback, kysst Lill-Babs, brutit benet på scenen och ofta kissat på mig. I fjorton år levde jag med en alkoholist. Jag grät, gömde sprit, brände sprit, hotade, drack med honom, lurade honom och bad. Inte kunde jag rädda honom, men Lars Humble räddade mig. Askan efter min morbror Hans har jag gömt i en frysbox och jag har tagit hand om mormor, hon som bodde i Amerika och kom till Sverige med tre pistoler i bagaget. Mamma hatade sin mamma. Jag ville ständigt bort från min.

”Varför blev allt som det blev? Det vill jag veta, inte rabbla premiärer och kändisar”, sade jag til Stina Jofs när vi började med den här boken. Hon svarade: ”Marianne, jag är journalist, inte psykolog.”

Boken Som ett surr mellan brösten utkommer den 16 augusti.

Marianne Mörck är en av Sveriges mest folkkära artister med en gedigen och imponerande karriär bakom sig. Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg och har haft stora roller i musikföreställningar som Carmen, Cabaret, Kristina från Duvemåla och Funny Girl samt medverkat i Wallander-filmerna och tv-serierna Bonusfamiljen och Sjölyckan. År 2019 var hon julvärd i Svt. Hon har mottagit flera priser, bland annat Thaliapriset, Sydsvenskans kulturpris, Guldmasken och Litteris et Artibus.

Stina Jofs är senior editor på månadsmagasinet Vi, där hon sedan år 2000 haft olika chefspositioner. Hon har under åren nominerats till Stora Journalistpriset, Årets journalist samt Årets stilist. År 2014 skrev hon tillsammans med tidigare statsminister Ingvar Carlsson biografin Lärdomar, en personlig betraktelse över Carlssons barndom och år vid makten. År 2017 kom biografin Vrålstark & skiträdd, som handlar om skådespelaren Marie Göranzon.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se