Bokförlaget Forum, 2022-12-09

Foto: Peter Knutson

Marika Carlsson en av årets vintervärdar i P1

Nu har Sveriges Radio presenterat årets vintervärdar. Vinter i P1 sänds varje dag klockan 13.00 från juldagen till nyårsdagen. Alla program släpps i Sveriges Radio Play 25 december. Först ut på juldagen är komikern Marika Carlsson som bekänner sitt beroende och ber om förlåtelse.

Marika Carlsson om sitt Vinterprat:

– Jag Vinterpratar som vore jag i ett biktbås där lyssnaren är prästen. Jag söker inte förlåtelse, däremot hoppas jag på förståelse för hur det kan vara att leva med ett beroende. När jag berättat vad mitt sockerberoende har gjort med mig, vad kommer du att säga då?

Lyssna den 25 december

Marika Carlsson är en av våra mest uppskattade komiker och har korats till Årets kvinnliga komiker två gånger på Svenska Standupgalan. Hon har gjort flera framgångsrika föreställningar som även sänts i tv. År 2012 var hon värd i Sommar i P1.

I "Såna som du ska inte va här" berättar komikern Marika Carlsson om de händelser som har format henne. Hur det är att vara adopterad från Etiopien. Att vara pingstvän och vilja frälsa alla. Att vara homofob och bli förälskad i en kvinna.

Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att fatta obekväma beslut och våga ta emot kärleken. Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att fatta obekväma beslut och våga ta emot kärleken.

"Såna som du ska inte va här" utkom 2018 och  korades till blev Årets bok på QX Gaygala 2019. Boken finns i pocket.

Det sägs att livet passerar revy sekunderna innan man tror att man ska dö. För mig hände det när jag befann mig på ett flygplan som snabbt närmade sig marken. Det var som om hela mitt liv spelades upp:

Jag såg mig själv som liten flicka när jag badade samtidigt som regnet öste ner. Det var det bästa jag visste när jag var liten, att jag fick bada fast det regnade.

Jag såg mig som den finniga tonåringen som så gärna ville passa in och vara ”som alla andra”.

Jag såg mig när jag tog studenten, i den nyköpta röda dressen.

När jag för första gången stod på Norra Brunns scen och drog mina skämt lika snabbt som Scatman sjunger.

Men mitt plan höll inte på att störta, det var på väg att landa. Inget motorhaveri eller tekniskt fel men inom mig fladdrade filmen förbi, drömmen om denna plats som funnits i mig i över trettio år. Skulle det bli som jag hade tänkt mig? Skulle jag känna igen mig? Börja minnas?

Jag skulle landa i Etiopien där jag levt tills jag fyllde två år.

Sagt om boken

"Utan mellanhand och utan filter berättar hon om såväl utsatthet som tillhörighet. Resultatet blev en bok som är på riktigt." Femina