Bokförlaget Forum, 2020-12-02

Mina åtta år i Kality: Ingela Janssons egen berättelse

Nästan tre år har gått sedan Ingela Jansson kom tillbaka till Sverige, efter att ha varit inlåst i det ökända fängelset Kality i Etiopien. I 2940 dagar! Nu kommer hennes egen berättelse om hur en ung svensk kvinna kunde dömas till lagens strängaste straff.

Mina åtta år i Kality utkommer 15 december, då även som ljudbok i uppläsning av Hedda Stiernstedt. Läs en intervju med Hedda Stiernstedt om arbetet som ljudboksinläsare här.

Ingela Jansson:

Foto: Susanne Walström

– Jag har velat få fram den sanna bilden av hur mitt liv har varit och vad som egentligen hände. Jag hoppas att unga som läser den ska förstå vikten av att söka hjälp och stöd vid behov, och inte skämmas för vad som än må ha hänt. Det går att vända om och börja om från början.

Boken Mina åtta år i Kality beskriver det hårda livet i fängelset, där Ingela genomlider saker som få ens kan föreställa sig. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men mitt i all misär och förnedring hittar hon också oväntad vänskap och värme bland de andra kvinnorna i Kality.

Lena Lindehag, medförfattare:

– Det är ett hisnande, smått otroligt, livsöde, säger journalisten Lena Lindehag som har skrivit boken tillsammans med Ingela.

Foto: Stefan Tell

Flera hundra timmars intervjusamtal, research och sökande efter dokument ligger bakom den färdiga boken. Förutom tiden i fängelset får vi följa med tillbaka till Ingelas barndom och hennes uppväxt i en stor bilhandlarfamilj i Västsverige.  Vi får lära känna Ingela som ung småbarnsmamma och hur hon luras in i ett kriminellt nätverk, vilket blir början på en mycket ond spiral.

– Boken är inget försvarstal. Den är ett försök att förklara vad som har hänt, varför det har skett och hur Ingela har tänkt. Vilka omständigheter och resonemang som ledde henne dit de gjorde. Jag hoppas att Ingelas berättelse kan ge styrka åt många människor, i olika svåra livssituationer.

Om Mina åtta år i Kality

”Militärpolisernas kalashnikovs hänger som svarta utropstecken på axlarna. Grusplanen framför mig myllrar av män i gröna kamouflagekläder, höga kängor och kepsar eller baskrar på sned. Soldater. Silverstjärnorna och gradbeteckningarna i olika färger på uniformen markerar var i hierarkin de befinner sig. En del har långa knivar och pistoler vid midjan. Och här kommer jag, ferengi, den vita. Ännu en fånge att vakta. Smutsig och söndergråten. Ett vrak. Sjaskig utanpå, trasig och förvirrad inuti. Min hjärna och mitt hjärta har slagits sönder i bitar. De tumlar runt i huvudet och kroppen och jag vet inte hur jag ska få ihop dem. Mina ben är rangliga när jag lotsas in i Kality, bort från den babyblå bågen som sträcker sig över entrén. Ett efter ett tar stegen mig längre in på området, i väg från grinden som avskiljer mig från friheten.”

I väntan på fängelsedom flyr Ingela Jansson rättvisan i Sverige tillsammans med sin sjuåriga dotter. Efter tre år på fri fot fängslas hon i ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I den hårda miljön genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. Hon blir svårt sjuk flera gånger och är nära att dö. Långt borta är drömmen om glänsande framgång och ett idylliskt

familjeliv. I Kality upplever hon misär och förnedring, men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i fängelset. Helvetet blir vardag. Hur hamnade hon där? Vilka val i livet ledde henne dit? Det här är Ingelas egen berättelse.

Mina åtta år i Kality är skriven i samarbete med Lena Lindehag, redaktör och retorter på Expressen Söndag. Hon har tidigare arbetat som nyhets- och kriminalreporter på Expressen.

Om Ingela Jansson

Ingela Jansson växte upp i Västergötland och arbetade som bilförsäljare i många år innan hon hamnade i kriminella kretsar och så småningom i fängelse i Etiopien, dömd för bedrägeri. Hon benådades i februari 2018 och återvände då till Sverige. I samband med detta valde Ingela att använda sitt mellannamn, Kristin, som tilltalsnamn. I dag har hon en examen som friskvårds- och kostkonsult med kbt-inriktning och vidareutbildar sig till socialpedagog med interkulturell profil.