Bokförlaget Forum, 2022-08-31

Foto: Gabriel Liljevall

Kärlekens algoritm- första delen i Kallentofts nya thrillerserie Underdogs

Mons Kallentoft är bokaktuell med den nervkittlande spänningsromanen Kärlekens algoritm som är den första i hans nya serie Underdogs. Boken utspelar sig efter pandemin i Stockholm år 2023 och handlar om samhällets marginaliserade som också får vara bokens hjältar. Han slog igenom stort med böckerna om kriminalinspektör Malin Fors som har översatts till över 30 språk, sålts i nära fyra miljoner exemplar och älskas av läsare världen över.

Kallentoft har skrivit böcker i ett rasande tempo i över två decennier. Kärlekens algoritm är nummer 27 i ordningen. I Underdogs skildrar Kallentoft rikas frosseri och de som lever i utkanten av samhället, och allas vår stora gemensamma nämnare kärleken. Det är en ensemble-thriller, vilket betyder att karaktärerna är återkommande i serien men att de lyfts på olika sätt i de olika böckerna.

– I Kärlekens algoritm är det servitrisen Elle Videman som jobbar på Brasserie Astoria i Stockholm som står i fokus. Hon försöker få en klarhet i vad som hände när hennes pappa dömdes till livstid för mord. De gör hon tillsammans med transvestiten Lulu, det muskelsjuka datageniet Vic och den avstängde polisen Leo. I boken vill jag skildra människor i marginalen, som inte alltid är framträdande, men som kan betyda allt. Vi har för mycket orättvisor i världen, och jag tror att pandemin har ökat samhällsklyftorna än mer. Det här är ett sätt för mig att synliggöra detta, skriva en extremt samtida berättelse och dessutom vill jag belysa kraften som finns i underdogs och som alltid har fascinerat mig, säger Mons Kallentoft.

­– När jag först läste det här manuset blev jag helt golvad - av karaktärerna, tempot, tematiken och dess oerhörda aktualitet. Kärlekens algoritm liknar ingenting jag läst i spänningsgenren förut, säger Ebba Östberg, förläggare och publicistisk chef skönlitteratur på Bokförlaget Forum.

Utdrag från introt i Kärleken algoritm

Hennes pekfinger på pistolens avtryckare, mynningen mot pappas bakhuvud. Hon vill inte trycka den hårt mot hans skallbas, inte göra honom illa. Inte utplåna hjärnstammen som styr hans andning, hjärtat av det djur som är han. Men kanske måste hon döda honom.

Ekpaneler lackglänsande omkring dem. Bokhyllor svankar under ordens tyngd, bokstäver framtvingade ur historien, mödosamt nedtecknade, gåspenneskrivna, strukturerade och analyserade, meningar satta efter varandra för att skapa innehåll. Hon läser på de franska bandens ryggar, guldantikvan mot rött och brunt, som ljuskonerna från de infällda lamporna faller ner över som guldregn.
”Jag älskar dig”, viskar hon. ”Men jag måste döda dig om du inte slutar skriva.”

Om boken:                               

I köket på Brasserie Astoria i Stockholm slavar Elle Videman i diskrummet för sin överlevnad. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa på livstid, för ett mord han inte begått. Eller? I jakten på sanningen möter Elle kriminalpolisen Leo Madvig som utredde fallet, den gränslösa men dödligt lojala transpersonen Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic. I ett nutida Stockholm, år 2023 och efter pandemin, med dess guldkantade övergödda fasad där dekadensen frodas, finns en mörk och trasig baksida. Här möts några av de som befinner sig i samhällets utkant. Kärlekens algoritm är en febrig och urban spänningsroman om en polariserad samtid, där den enda gemensamma nämnaren är kärleken.

Om Mons Kallentoft:      

Mons Kallentoft, född 1968, är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca. Efter den Katapultprisbelönade debuten med thrillern Pesetas år 2000 gav han ut två omskrivna romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter: Food noir. Sitt stora genombrott fick han med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors. Sedan dess har hans kritikerrosade kriminalromaner getts ut i tjugoåtta länder och sålt i närmare fyra miljoner exemplar. Den andra serien om Malin Fors är inspirerad av de fyra elementen, och den tredje av de fem sinnena.

2014 kom den första delen i serien om Zack Herry. Våren 2021 utkom den sjunde delen i Zackserien, Olympia. Forum har även gett ut Kallentofts gastronomiska självbiografi Food Junkie. Livet maten döden. Med de två spänningsromanerna Se mig falla (2019) och Hör mig viska (2020) som utspelar sig på Mallorca bröt han ny mark i sitt författarskap.