Bokförlaget Forum, 2022-10-12

Foto: Gabriel Liljevall

Mons Kallentoft tipsar om oktobers bästa spänningsläsning

Mons Kallentoft, aktuell med Kärlekens algoritm, ger sina bästa boktips på bokus.com. Han har valt tre svenska thrillers att krypa upp med i läsfåtöljen framför brasan i höstmörkret. Läs mer om boktipsen på bokus.com.

Underdogs: del 1

Mons Kallentoft har skrivit böcker i ett rasande tempo i över två decennier. Kärlekens algoritm är nummer 27 i ordningen. I den nya serien Underdogs skildrar Kallentoft rikas frosseri och de som lever i utkanten av samhället, och allas vår stora gemensamma nämnare kärleken. Det är en ensemble-thriller, vilket betyder att karaktärerna är återkommande i serien men att de lyfts på olika sätt i de olika böckerna.

Mons Kallentoft:

– I Kärlekens algoritm är det servitrisen Elle Videman som jobbar på Brasserie Astoria i Stockholm som står i fokus. Hon försöker få en klarhet i vad som hände när hennes pappa dömdes till livstid för mord. De gör hon tillsammans med transvestiten Lulu, det muskelsjuka datageniet Vic och den avstängde polisen Leo. I boken vill jag skildra människor i marginalen, som inte alltid är framträdande, men som kan betyda allt. Vi har för mycket orättvisor i världen, och jag tror att pandemin har ökat samhällsklyftorna än mer. Det här är ett sätt för mig att synliggöra detta, skriva en extremt samtida berättelse och dessutom vill jag belysa kraften som finns i underdogs och som alltid har fascinerat mig.

Foto: Gabriel Liljevall

I postpandemins Stockholm sliter den unga kvinnan Elle Videman i grovdisken på Brasserie Astoria. Där blir hon dagligen vittne till det vulgära överflöd som så skarpt kontrasterar mot hennes egen värld. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa, Erik Videman, på livstid för ett mord han inte begått. Eller?

Jagad av sina tvivel börjar Elle på egen hand och mot Eriks vilja söka sanningen om vad som egentligen hände den där natten. Natten som slutade med ett brutalt mord på den kvinna hennes pappa just stod i begrepp att fria till. Elles sökande leder henne mot gråskalornas utkanter där alla regler upphört att gälla. Hon möter den spelberoende och nerdekade kriminalpolisen Leo Madvig, som utredde pappans fall, den gränslösa men dödligt lojala transkvinnan Lulu och det totalförlamade datageniet Vic. Tillsammans närmar de sig en sanning lika storslagen som skrämmande.

Om Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är uppvuxen i Linköping men numera bosatt på Mallorca. Han debuterade som författare år 2000 med den katapultprisbelönade romanen Pesetas och fick sitt stora publika genombrott med de kritikerrosade böckerna om Malin Fors, som har nått miljontals läsare och översatts till ett stort antal språk. Han har förutom det utkommit med ett tjugotal böcker, i Herkulesserien, Zackserien och Palmaserien.