Bokförlaget Forum, 2019-05-03

Foto: Pär Olsson

Mons Kallentoft utforskar Mallorcas skuggsida i nya romanen "Se mig falla"

En försvunnen tonårsdotter. En pappa som aldrig slutat leta. Ett okänt Mallorca – korrupt och hänsynslöst. Mons Kallentoft lämnar Linköping och Sverige och tar oss med till Palma och Mallorca. I Se mig falla får vi möta en värld bortom svenskarnas semesterparadis.

"Jag har alltid vetat att Spanien är rätt korrupt. När vi flyttade hit för fem år sedan märkte jag fort att Mallorca på många sätt var ett av de mest korrupta ställen jag kommit till."

SelmaStories har träffat Mons för en rundvandring i Palma

Mallorca har varit ett av svenskarnas allra mest populära resmål sedan flera decennier tillbaka och varje år besöker ungefär 15 miljoner turister den spanska ön. Horder av svenskar, britter och tyskar badar, golfar och festar i den starka medelhavssolen. Men det är inte detta Mallorca som Mons Kallentofts nya roman Se mig falla handlar om.

— Jag har alltid vetat att Spanien är rätt korrupt. När vi flyttade hit för fem år sedan märkte jag fort att Mallorca på många sätt var ett av de mest korrupta ställen jag kommit till, säger han.

Läs också: Mons Kallentoft och Jens Lapidus om noir: ”En känsla av att allt redan är för sent”

Se mig falla

Emme ligger på sängen. Hon sover, är ett år gammal och klädd i ett vitt nattlinne, nedärvt i generationer på Rebeckas sida, och bomullen är tunn som ett oväders första molnslöja, hennes hud är en himmel med egen färg under tyget. Tim lägger sig i sängen, kryper försiktigt intill henne, vill stryka med handen över hennes fjuniga huvud, men han vill inte väcka henne, och hans hand är grov och större än hela hennes ansikte, där linjerna går ihop till skönhet på ett vis han aldrig lyckas fånga eller förstå. Hon andas, skira ådror över ännu skirare ögonlock, och han tänker på allt som de ögonen kommer att få se.

Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en festresa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv. När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Under semesterparadisets glittrande yta döljer sig ett mörker, och i begärens dunkla vrår tycker sig Tim plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft debuterade år 2000 med romanen Pesetas som belönades med Katapultpriset. Sedan dess har han nått stor framgång med de kritikerrosade serierna om kriminalinspektörerna Malin Fors respektive Zack Herry, som båda älskats av läsare världen över. Med Se mig falla bryter han ny mark i sitt författarskap. Han bor med sin familj i Palma på Mallorca.