Bokförlaget Forum, 2023-09-06

Foto: Gabriel Liljevall

Mordet på Karolin Hakim var gränslöst på ett helt nytt sätt

Journalisten Therése Cedergren granskar det uppseendeväckande fallet och gängvåldets Malmö i ny bok. I förra veckan, nästan på dagen fyra år efter mordet på Karolin Hakim, lade åklagaren ner sin utredning.

– Polisiärt är det här uppklarat, men eftersom vittnen inte vågar träda fram och berätta kommer åklagaren inte vidare. Människor är livrädda, säger Therése Cedergren, profilerad kriminaljournalist och nu aktuell med en bok där hon granskar fallet: Mordet på Ribersborg. En berättelse från gängvåldets Malmö

Mordet på Ribersborg, när den unga Karolin Hakim sköts till döds på nära håll, med sitt spädbarn i famnen, skedde mitt på dagen i en annars lugn stadsdel. Det var inte business as usual, inte ens i det våldsdrabbade Malmö.

Therése Cedergren var på plats kort efter mordet och trots att hon har rapporterat om kriminaliteten i Malmö i många år, skakas hon djupt av händelsen. Therése börjar gräva i fallet för att försöka förstå det som hänt. Pusslet hon lägger tecknar en bild av det kriminella Malmö, en värld av narkotikahandel, skenande hämndspiraler och ett handfallet rättsväsende. Men hon får också ta del av de anhörigas bottenlösa sorg efter en älskad dotter, syster, vän och mamma.

Foto: Gabriel Liljevall

­– Åren från 2015 till 2020 är de blodigaste i Malmö under modern tid. Det skedde många mord, men det på Karolin Hakim visade på en ny slags gränslöshet. Det är katastrofalt att det inte klaras upp. Min bok handlar om att försöka förstå hur Malmö har hamnat här, att en ung mamma mördas ute på stan utan att någon döms, och vilka konsekvenser det får, säger Therése Cedergren.

Om författarna

Therése Cedergren har arbetat som journalist sedan 1991. Som mångårig anställd på TV4 har hon arbetat med nyhets- och kriminaljournalistik, bland annat Kalla Fakta-dokumentären Den skrämda staden. De senaste åren har Therése varit innehållschef för tidningar inom Aller media men återvände i våras till TV4 för uppdraget som specialreporter för kriminaljournalistik. Therése är född och bosatt i Skåne och har tre barn.

Foto: Maria Östlin

Theodor Lundgren är frilansande journalist och medieproducent. Han har varit medförfattare och spökskrivit ett antal böcker, bland annat Brottarbröder: en fight för livet (2020) som han skrev med Martin och Jimmy Lidberg och Där jag kommer ifrån (2021), med Dragomir Mrsic. Han var också redaktör för prisbelönta Tills Alla Dör (2021) av Diamant Salihu och medproducent för dokumentärfilmen Sveriges farligaste man (2018).

Mordet på Ribersborg – En berättelse från gängvåldets Malmö ges ut 6 oktober 2023.

Mediakontakt:

Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se