Bokförlaget Forum, 2019-11-06

Foto: Stina Stjernkvist

Mot framtiden tilldelas Lilla Publishingpriset

Clara Henrys bok Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet tilldelas Lilla Publishingpriset 2019 (”för utmärkt kommunikation till en ung målgrupp”), med motiveringen: För en humoristisk, kaxig och lättillgänglig överlevnadsguide.

Clara Henry började blogga när hon var tolv år gammal och tack vare sin unika stil och originella humor har hon fått hundratusentals följare på sociala medier. Hon har jobbat som radiopratare, sommarpratat i P1 och år 2017 var hon programledare för Melodifestivalen.

År 2015 skrev hon sin första bok, Ja jag har mens, hurså? som blev en stor framgång och med vilken hon slog signeringsrekord på bokmässan i Göteborg. Både med sin första bok och med Mot framtiden vill hon inspirera och uppmuntra en ny generation feminister att, med pepp och mod, ifrågasätta strukturer, ta plats och ta för sig.

Om boken

Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier? Clara har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.