Bokförlaget Forum, 2020-09-15

Foto: Susanne Walström

Nu kommer Ingelas berättelse: Mina åtta år i Kality

I kvällstidningarna fick hon namnet ”Storbedragerskan”. Men bakom det namnet döljer sig betydligt mycket mer. 15 december utkommer boken Mina åtta år i Kality. Det här är Ingela Janssons egen berättelse om hur en ung svensk kvinna kunde hamna i det ökända fängelset i Etiopien – inlåst i 2940 dagar.

Ingela Jansson:

– Jag har velat få fram den sanna bilden av hur mitt liv har varit och vad som egentligen hände. Jag hoppas att unga som läser den ska förstå vikten av att söka hjälp och stöd vid behov, och inte skämmas för vad som än må ha hänt. Det går att vända om och börja om från början.

Ingelas dramatiska livsöde har redan väckt stort intresse. P1-dokumentären "Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna" från 2018 är en av de mest lyssnade dokumentärerna med över 1 miljon lyssningar. Men det finns mer att ge. Ingela Jansson har tillsammans med medförfattaren journalisten Lena Lindehag gjort ett grundligt arbete och grävt i mycket av det som inte framkommit tidigare.

– I början lade jag skulden på mig själv, helt uteslutande. Men under de senaste åren, både genom arbetet med boken men också under min utbildning, har jag förstått att jag helt enkelt inte hade rätt verktyg för att kunna leva det normala familjeliv som jag egentligen ville ha. Redan som tonåring försökte jag bryta mig loss från min familj, men lojaliteten i kombination med familjens värderingar och normer styrde mig. Idag vet jag att min uppväxt inte var normal, och jag kan förstå hur det har påverkat mitt liv.

Mina åtta år i Kality utkommer även som ljudbok, med Hedda Stiernstedt som uppläsare. Hedda är då även aktuell med julspecialen av SVT:s succéserie ”Vår tid är nu”.

För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar kontakta

marie.bjork@bonnierforlagen.se

Marie Björk, Mediekontakt • marie.bjork@bonnierforlagen.se