Bokförlaget Forum, 2021-08-19

Foto: Gabriel Liljevall

Nu utkommer boken om Lilla Hjärtat

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. I boken Hon hette Esmeralda får vi familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord om vad som egentligen hände.

Melinda Jacobs:

– Den här boken är angelägen för mig på flera olika sätt. Dels är den en kärleksförklaring till Esmeralda. Dels är den ett sätt att belysa systemfelet i det här landet. Men den är också ett sätt att inspirera folk till att öppna sina hem och hjärtan. Jag hoppas att boken tas emot med värme och att folk läser den, för den är viktig. Min förhoppning är att man har fått en känsla av förtröstan och framtidstro när man har läst klart boken.

Hon hette Esmeralda är skriven tillsammans med den erfarna journalisten och författaren Minna Tunberger. I boken får läsaren komma nära den lilla flickan Esmeralda, som kallades ”Lilla Hjärtat”, vars öde har kommit att påverka så många.

Minna Tunberger:

– Det är nog det viktigaste uppdraget jag har haft i mitt yrkesliv. Visst har det varit känslomässigt tungt många gånger att gå in i Melindas och Esmeraldas historia och vara deras röst. Men det här är också en berättelse full av hopp och tillförsikt. Det var så starkt att få gestalta den villkorslösa kärlek som fanns dem emellan och den glädje de gav varandra. Melindas och många andra familjehemsföräldrars engagemang berör på djupet.

Esmeralda hittades död i sina biologiska föräldrars lägenhet i januari 2020, tio månader efter att de återfått vårdnaden om henne. I juni gick fallet vidare till Hovrätten och där fälldes mamman för dråp på sin treåriga dotter, och fick åtta års fängelse. I boken får vi följa Melinda Jacobs i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.

Melinda och Minna

Jag hoppas att boken blir en ögonöppnare för vilken viktig roll familjehemmen spelar för samhällets mest utsatta barn. Och att vi inte ger oss förrän de här barnen får de rättigheter de förtjänar, säger Minna Tunberger.

Boken har redan innan den släppts legat etta på topplistor och fått lysande recensioner, i BTJ (häftet nr 17, 2021, Therese Nordholm) står följande: ’Hon hette Esmeralda’ är en briljant bok utifrån att den är välskriven, engagerande och aktuell. … fyller väl sitt syfte att påvisa behovet av ett stärkt barnrättsperspektiv och att inte låta Esmeraldas öde upprepas.”

Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs och Minna Tunberger släpps på Bokförlaget Forum den 23 augusti. Pressbilder och bokomslag finns på förlagets hemsida. För recensionsex använd vår presstjänst eller mejla press@bonnierforlagen.se.

Möt Melinda Jacobs:

Måndag 23 augusti klockan 17.00 kommer Melinda Jacobs till Gamla stans bokhandel, på Stora Nygatan 7 i Stockholm. Tillsammans med sin förläggare och medskribenten Minna Tunberger samtalar hon om boken och signerar.