Bokförlaget Forum, 2024-04-17

Foto: Markus Gårder

Ny bok skildrar insidan av polisarbetet mot grovt gängvåld

Mats Lindström besitter en unik kunskap om de värderingar och handlingar som utmärker vår tids kriminella gäng. I över trettio år har verkat som polis i Stockholms mest våldsutsatta förorter och i boken Spaningsledaren i Rinkeby tar han med läsaren på en rad operationer, bland annat den som satte Dödspatrullens ledarskikt bakom galler.

Foto: Markus Gårder

Mats Lindström har inte bara detaljkoll på de kriminella nätverken Dödspatrullen, Shottaz, Headshotligan, Husbys hyenor medflera. Hans kunskap efterfrågas idag över hela landet – och i våra nordiska grannländer. Mats Lindström är ett flitigt anlitat expertvittne i brottmål som rör gängkriminalitet.

Boken är skriven tillsammans med journalisten Fredrik Sjöshult och bygger på Mats Lindströms berättelse men också mängder av förundersökningsmaterial och domar. Läsaren får följa med in i spaningsarbetet och den hemliga avlyssning som är kärnan i kampen mot det grova gängvåldet. Vi får följa en erfaren polis närma sig och skapa kontakt med tungt gängkriminella.

Mats Lindström:

– Jag använder mig av medmänsklighet, humor och lyhördhet för att nå fram till de här killarna, och nu allt oftare, tjejerna. Det brukar ge resultat.

En viktig del av spaningsarbetet handlar om att ta del av avlyssnade samtal och chattar – och här är kunskap om det språk som används nyckeln. Mats Lindström har ett stort språkintresse och har insett nödvändigheten i att lära sig alla de kod- och nyord som används kriminella emellan. I boken delar han med sig av mängder av ord och uttryck som han genom finurlig research lyckats avkoda. Och avslöjar hur han skriver egna raptexter för att kommunicera med gängmedlemmar.

Mats Lindström har mött över trettio unga män som dödats och sannolikt träffat fler mördare i rättssalar än någon annan svensk polis. Tidigt larmade han om de barn som värvas av gängen och nu eftersträvar att bli kontraktsmördare i gängkrigen. En av många dramatiska spaningsoperationer som skildras slutar med att Headshotligan luras i en fälla på Östermalm, där de planerat en kupp mot en känd miljardärsfamilj.

Mats Lindström:

– Jag vill lyfta fram att allt inte bara är mörker. Tillsammans med mina kollegor stoppar vi brottsplaner genom att ligga steget före i spaningarna.

Spaningsledaren i Rinkeby ger en konkret bild av svensk polis befogenheter och begränsningar i kampen mot gängkriminalitet.

Om författarna

Foto: Markus Gårder

Mats Lindström har varit polis sedan 1993, i huvudsak i Stockholms västra förorter. Sedan början på 00-talet har hans fokus varit att som spaningsledare arbeta mot det grova skjutvapenvåldet. Mats Lindström är också referensperson i två statliga utredningar, om ny lagstiftning kring försök och förberedelse kring brott samt om avlyssning av barn under 15 år.

Fredrik Sjöshult är kriminalkrönikör och reporter på Expressen med 30 års erfarenhet av rapportering om brott. Under de senaste åren har han i sin roll som reporter på Expressen följt gängkrigen nära. Spaningsledaren i Rinkeby, som bygger på Mats Lindströms berättelse, domar och förundersökningsmaterial, är hans första bok.

Spaningsledaren i Rinkeby: Min kamp mot gängvåldet ges ut den 8 maj 2024.

Mediakontakt:

Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se