Bokförlaget Forum, 2024-05-22

Foto: Caroline Andersson Renaud

Ny historisk roman om Nordsjöns Atlantis

I Landet som försvann skildrar Catharina Ingelman-Sundberg den fascinerande historien om Doggerland, en 8000 år gammal stenålderskultur som blomstrade på ett nu sjunket landområde mellan Skandinavien till England.

Med feelgood-serien om Pensionärsligan (femte delen Det rånar sig nog kom 2022) har Catharina Ingelman-Sundberg vunnit många läsares hjärtan och stor internationell framgång.

Catharina är också marinarkeolog och har tillbringat många timmar under havsytan i jakt på spår från vår historia. Detta har resulterat i en lång rad historiska romaner, bland andra Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld och en serie om medeltiden: Brännmärkt, Förföljd och Befriad.

Nu är det dags för ännu en roman baserad på historisk forskning. I Landet som försvann får läsaren möta den unga kvinnan Eira. Hon hör till Vidarstammen och lever tillsammans med sin man Skagii och son Ötzi i Doggerland, nära inlandsisen i norr.

När Eira ser att det blir allt varmare och att vattnet stiger anar hon oråd. Men hennes varningar tas inte väl emot. Byns nye ledare bannlyser Eira som måste lämna allt. Efter ett överfall tar hon sin tillflykt till det säsongboende Urdifolket, där hon träffar konstnären och flintsmeden Joar. Tillsammans måste de snabbt få omgivningen att inse vilken katastrof som väntar.

Catharina Ingelman-Sundberg:

Foto: Caroline Andersson Renaud

–  I romanen har jag försökt rekonstruera det liv som folk levde på Doggerland för över 8000 år sedan och det har på senare tid visat sig att de var mer utvecklade än vad forskare tidigare trott. Arkeologer och marinarkeologer har genom DNA-fynd och upptäckter på havsbotten kunnat visa på en välmående befolkning. De var till exempel läkekunniga och konstnärligt begåvade. Dessutom var kvinnor och män mer jämställda vid den här tiden, jägarstenåldern, än vad de senare skulle bli.

För läsaren finns en uppenbar parallell mellan romanens hotande naturkatastrof och vår egen tids klimatförändringar. Och Catharina Ingelman-Sundberg påminner om att även romanens katastrof har en verklig förlaga.

– När inlandsisen smälte forsade väldiga vattenmassor ut i Nordsjön och dränkte så småningom hela Doggerland. Sedan inträffade ett väldigt jordskred utanför Norge och en våldsam tsunami sopade bort spåren efter de gamla bosättningarna. Den gången var det dock inte människornas fel.

Om författaren

Catharina Ingelman-Sundberg , född 1948, fick sitt genombrott 2012 med den humoristiska romanen Kaffe med rån – om pensionärerna som har tröttnat på ålderdomshemmet och ger sig in på brottets bana. Med sina galna upptåg och livsbejakande attityd har Pensionärsligan sedan dess tagit världen med storm. De fem böckerna i serien har hittills översatts till 29 språk och ges ut i 40 länder.

Catharina Ingelman-Sundberg bor i Stockholm och har tidigare arbetat som journalist och marinarkeolog. Hon har utforskat allt från vikingaskepp till holländska ostindiefarare och var även initiativtagare till projektet Ostindiefararen Götheborg.

Landet som försvann ges ut 5 september 2024.

Recensionsexemplar, PDF och intervjuförfrågningar:

Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se