Bokförlaget Forum, 2022-04-11

Pascal Engman och Johannes Selåker i Samtal om böcker

Två kvällstidningsveteraner utgör den nyaste författarduon, förenade i nyfikenhet på den märkliga sommaren 1994 – och hela det 90-tal som präglade deras uppväxt. Resultatet är Till minne av en mördare, första delen i serien Skymningsland och i detta avsnitt av podcasten Samtal om böcker berättar de om samarbetet och tiden då Sverige öppnade sig mot omvärlden.

Om Till minne av en mördare

Det är VM-sommaren 1994 och Sverige kokar av både fotbollsyra och den värmebölja som håller landet i ett fast grepp. Men så skakas landet om i grunden av Mattias Flinks massmord i Falun.

I skuggan av skjutningarna hittas en kvinna strypt. Snart står det klart att hennes mördare är någon annan än Flink och att hon bara är ett av flera offer som dödats med samma tillvägagångssätt.

Det faller på den nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans mc-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen än så.

Till minne av en mördare är en atmosfärisk thriller där True Detective möter Jakten på en mördare. Det är första delen i serien Skymningsland.

Foto: Gabriel Liljevall

Om författarna

Pascal Engman är författare och journalist. Sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats av både kritiker och läsare, och hans böcker om Vanessa Frank har gjort honom till en av Sveriges mest populära kriminalförfattare.

Johannes Selåker är författare och journalist med bakgrund på Aftonbladet, Expressen och Aller Media, där han varit såväl nyhetschef som redaktionschef. Han var också ansvarig för några av de stora me too- granskningarna 2017. Han debuterade med spänningsromanen Förstfödd (2020).