Bokförlaget Forum, 2021-10-13

Foto: Philippe Quaisse

Rådjursmannen – Mina sju år i vildmarken

Bästsäljande fransk självbiografi om en mans unika kontakt med rådjur utkommer nu på svenska.

Som pojke är Geoffroy Delorme ensam och söker sig gärna ut i naturen. En dag i skogen i Normandie möter han ett nyfiket rådjur, ett möte som öppnar vägen till en fascinerande värld som lockar honom allt mer. Geoffroy börjar äta sina måltider i det fria, sedan också att övernatta under bar himmel. Snart finner han för gott att stanna kvar.

Geoffroy lever till slut sju år i skogen. Han anpassar sina mat- och sovvanor för att överleva. Gradvis kommer han allt närmare ett antal rådjur och får uppleva deras liv – och död – på nära håll. Han delar deras strövtåg och tycks bli accepterad som en like. Hos rådjuren upplever han djup vänskap och närvaro.

Planen på att stanna i skogen permanent var inte självklar. I början var avsikten att ta en 15 dagars paus i skogen, säger Geoffroy, för att hitta lugn och energi.

— Jag ville försöka leva självständigt för att se hur det var. Jag hade aldrig föreställt mig att leva bland vilda djur. Men efter ett tag, när jag stött på dem i skogen, började djuren undra vem jag var. Det var rådjuren som tämjde mig, inte tvärtom.

Foto: Philippe Quaisse

Rådjursmannen – Mina sju år i vildmarken är en unik skildring av en mans kontakt med rådjur, och om att leva i samklang med djur och natur. Men det är också en berättelse om skogen och människans påverkan på den – och vad vi riskerar att förlora.

Boken har blivit en enorm försäljningssuccé i Frankrike och sålts till en rad länder. Den kommer även att bli tv-serie.

Geoffroy Delorme, född 1984, är fransk naturfotograf som under sju års tid levde ensam i skogen i Normandie bland rådjur. Han lämnade samhället bakom sig för att istället komma nära rådjuren; han ville observera och förstå dem, men också lära sig något om sig själv.

”Det är en personlig och känslofullt skriven text, ofta med poetiska undertoner. Rådjursmannen är en mycket originell och självupplevd naturskildring, som samtidigt är en hyllning till naturen och de vilda djuren.” Betyg 5 av 5, BTJ

Rådjursmannen Geoffroy Delorme: "Det var dags för mig att gå hem"

Utgivningsdag 13 oktober

Rådjursmannen – Mina sju år i vildmarken kommer samtidigt ut som e-bok och ljudbok inläst av Alexander Salzberger.

Översättning: Maria Bodner Gröön.

Pressbilder och bokomslag finns att ladda ned på www.forum.se.

För mer information kontakta Lina Kåberg Stene, Kult PR, lina.kaberg.stene@kultpr.se