Bokförlaget Forum, 2023-05-10

Foto: Lisa Wikstrand

Sanningen om ostrondykerskan översätts till engelska

Nu är det klart. Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand ska översättas till engelska. Det är det amerikanska förlaget Amazon Crossing som ger ut boken. Sanningen om ostrondykerskan är Carolines åttonde roman. Den 22 maj utkommer också Låt mig berätta allt – första delen i den nya serien Hemligheternas ö.

Maria Enberg, Enberg Agency:

– Caroline Säfstrands varma och starka romaner har blivit mycket väl emottagna i länder som Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Det är länder som våra svenska romaner når ut till lite lättare än USA och England. Det är därför stort att Caroline Säfstrands romaner nu också kommer kunna nå de amerikanska och engelska läsarna. Det amerikanska förlaget Amazon Crossing köper Sanningen om ostrondykerskan. I USA står den översatta litteraturen för 1,5 % och i den lilla andelen ska all världens litteratur få plats. Konkurrensen är förstås enorm och det här är ett bevis på att författarskapet står för något utöver det vanliga.

Caroline Säfstrand:

– Det känns fantastiskt roligt. Som författare vill man ju att så många som möjligt ska kunna läsa ens bok, och på engelska vidgas världen. Det blir spännande att se hur Sanningen om ostrondykerskan kommer tas emot.

Ebba Östberg, Carolines svenska förläggare:

Sanningen om ostrondykerskan är en enastående roman som har alla må bra-ingredienser man kan önska sig – stark vänskap, älskvärda karaktärer, dramatiska miljöer och djupt mänskliga utmaningar som verkligen kan resa över landsgränserna.

Om Sanningen om ostrondykerskan

För femton år sedan drog sig författaren Inez Edmark tillbaka från rampljuset. Hon lever sedan dess ett ensamt liv bakom neddragna persienner. När hennes granne plötsligt dör bestämmer hon sig för två saker: att döstäda och och att skriva sin allra sista bok. Men inte en fiktiv roman den här gången, utan en personlig bekännelse. Hon ska berätta sanningen om ostrondykerskan.

Så ramlar hon och tvingas motvilligt anlita en städfirma för att kunna rensa klart. Den som får uppdraget är Meja, som arbetar där tillfälligt. Enda regeln är att hon inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller det nya bokmanuset. Mötet mellan dessa kvinnor – Inez som måste försonas med sitt förflutna och Meja som vilset famlar efter en framtid – får oanade konsekvenser, både för dem själva och för andra.

Sanningen om ostrondykerskan är en roman om en udda vänskap, om att våga stå upp för sig själv och om ett livsavgörande sökande efter sanningen. Vad var det egentligen som hände den där dagen för så länge sedan?

Om Låt mig berätta allt

Låt mig berätta allt handlar om en brokig skara människor på Ven, den natursköna ön mitt emellan Sverige och Danmark.

Ulrica bestämmer sig för att tillbringa två sommarveckor på den idylliska ön Ven, platsen som alltid rört upp så starka känslor hos hennes mamma. Med sig har hon ett gammalt vykort som hon vet kopplar ihop familjen med en mörk historia på ön. Nu vill hon förstå hur, för att bättre kunna förstå sig själv.

Mitt emot Ulricas stuga bor den ensamma kvinnan Bea. En dag hör hon en forskare prata på radion om att alla människor bär på tretton hemligheter, varav fem är så hemliga att vi aldrig berättar dem för någon. Det får henne att undra över Ulrica på andra sidan vägen. Är hon verkligen här på semester, eller är det något helt annat som lockat henne till ön?

Ulrica söker svar, Bea famlar efter mening – kanske kan en röst från det förflutna hjälpa dem båda att hitta nya vägar?

Om Caroline Säfstrand

Caroline Säfstrand bor i Helsingborg med sin familj skriver. Hennes böcker har nominerats till Årets ljudbok på Storytel, Årets feelgood på Adlibris och Årets feelgood på Feelgoodfestivalen. De finns även utgivna i Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Låt mig berätta allt är Caroline Säfstrands nionde roman och för första gången skriver hon nu en bokserie.