Bokförlaget Forum, 2019-11-06

Foto: Pär Olsson, Stefan Tell, Anna-Lena Ahlström och Thron Ullberg

Lyssna på författarnas samtal från Bokmässan

Under Bokmässan 2019 fick besökarna ta del av flera intressanta samtal mellan författare. Niklas Natt och Dag, Mons Kallentoft, Ninni Schulman och Anders Hansen var några av dem som medverkade.

Missade du ett särskilt samtal eller vill se det igen? Nu har UR släppt flera av de seminarier som spelades in under mässan.

Niklas Natt och Dag

Hur fungerar Stockholm som brottsplats? Tillsammans med författarna Simon Häggström och och Louise Boije af Gennäs samtalar Niklas Natt och Dag om deras böcker som utspelar sig i Stockholm i olika miljöer och tidsepoker.

Se hela samtalet här.

Om Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm, där han också är uppvuxen, bosatt och sysselsatt som skribent. Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation. Natt och Dags succéroman 1793 har tagit Sverige och världen med storm, och har utsetts till Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin. Nu är han aktuell med dess uppföljare 1794

Mons Kallentoft

Vilka är för- och nackdelarna med att skriva serier jämfört med fristående böcker? Ett samtal mellan tre kriminalförfattare: Mons Kallentoft, Lars Wilderäng och Tove Alsterdal.

Se hela samtalet här.

Om Mons Kallentoft

Mons Kallentoft, född 1968, är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca med sin familj. Han fick sitt stora genombrott med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors. Sedan dess har hans kritikerrosade kriminalromaner översatts till ett tjugotal språk och sålt i över tre miljoner exemplar världen över. Nu är han aktuell med boken Se mig falla som är berättelsen om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter.

Ninni Schulman

Hur tänker författare kring miljön man förlägger handlingen till? Varför använda staden, respektive landsbygden som brottsplats? Ett samtal mellan författarna Ninni Schulman, Christoffer Carlsson och Anna Janssons.

Se hela samtalet här.

Om Ninni Schulman

Ninni Schulman är född 1972 och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i östra Värmland. Hon bor i dag i Stockholm med sina två barn. Hennes deckare om journalisten Magdalena Hansson älskas av läsarna och hyllas av kritikerna. Ninnis böcker har sammanlagt sålt i fler än 1 miljon exemplar. Nu är hon aktuell med deckaren När alla klockor stannat som är den sjätte boken i den populära Hagforsserien.

Anders Hansen

Psykiatrikern och forskaren Anders Hansen samtalar med vetenskapsjournalisten Helena Bornholm om vilka konsekvenser det moderna livet med ständig uppkoppling gör för vår psykiska hälsa, och vad vi kan göra för att fungera i en allt mer digital värld.

Se hela samtalet här.

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker har han skrivit över två tusen journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett Ted talk, hållit hundratals föreläsningar och medverkat i poddar och teveprogram som Vetenskapens värld, Nobelstudion och Skavlan. År 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och programledde och skrev manus till tv-serien Din hjärna på SVT. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark (2016), bland annat Mensapriset 2018 och Årets hälsopris 2019 för sitt arbete för en bättre folkhälsa.