Bokförlaget Forum, 2023-08-16

Foto: Gabriel Liljevall

Smart och välskriven spänning i sektmiljö

I mars utkom Johannes Selåker tillsammans med Pascal Engman med Skammens väg, den andra boken i den uppmärksammade Skymningsland. Nu gör Johannes Selåker solodebut med Fräls oss ifrån ondo. Det är den första boken i serien Blodslinjen, med den karismatiska journalisten Selma Halilović i centrum.

Om Fräls oss ifrån ondo

En tonårsflicka sänder sitt eget självmord på Instagram. Vem är hon och vad har drivit henne in i döden? Samtidigt som filmen sprids över nätet skakas trakten runt Umeå av ett antal mystiska sabotage som journalisten Selma Halilović bevakar som frilansare efter att hennes anställning på Expressen slutat i en katastrof. När Selma får se självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt – en ännu mörkare hemlighet verkar gömma sig bakom bilderna som visas.

Finns det en koppling till den flicka som nyligen försvunnit från den sektliknande församlingen Guds Ljus i Vindeln? Parallellt med att de mystiska sabotagen blir mer extrema växer

Selmas känsla av att församlingen och flickans familj döljer något. Plågad av minnen från barndomens flykt från Sarajevo pressar hon sig själv allt hårdare i sökandet efter svar. Till sist närmar hon sig den punkt där trådarna tycks löpa samman: den mystiska sekten och en man besatt av hämnd.

Foto: Gabriel Liljevall

Sagt om boken

"Det är också en rafflande bladvändare..." Jenny Strömstedt, TV4 Nyhetsmorgon

"Selåkers språk är frejdigt, rappt och ger rikligt med bilder." BTJ, betyg: 4/5

"Den är så sjukt spännande! Och läskig, på ett krypande, oroande, hotfullt sätt som gör att jag måste fortsätta läsa, och när jag inte läser återkommer tankarna till hur det ska gå för karaktärerna, som självklart består av utsatta kvinnor." Vestmanlands Läns Tidning

Om Johannes Selåker

Johannes Selåker är författare och journalist med bakgrund på Aftonbladet, Expressen och Aller Media, där han varit såväl nyhetschef som redaktionschef. Han var också ansvarig för några av de stora me too-granskningarna 2017.

Fräls oss ifrån ondo finns också som ljudbok i uppläsning av Marie Richardson.