Bokförlaget Forum, 2023-05-08

Foto: Jeffery Richt

Småstadens välsignelser och förbannelser

Han är gymnasieläraren som blev framgångsrik författare. Han har nått hundratusentals svenska läsare och böckerna har sålts till över 30 länder. Mattias Edvardsson fick sitt stora internationella genombrott med sin andra roman En helt vanlig familj som till hösten blir Netflix-serie.

Foto: Jeffery Richt

Mattias Edvardsson signum är mästerliga skildringar av familjeliv, ungdomars utsatthet, föräldrars vånda och de etiska problem som uppstår bara av att vara människa.

I den nya spänningsromanen tar Mattias oss med till Trelleborg, staden där han växte upp. Lova mig tystnad är berättelse om småstadens välsignelser och förbannelser, om hur en plats på gott och ont formar en människa.

Nya brott och gamla synder

Två personer kliver ut på Dalabadets brygga mitt i natten och ett skott går av. Efter det blir ingenting sig likt.

Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig både i skolan och sina idrotter.

På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Egentligen hade de inte tänkt att bli långvariga på ICA, men nu har de passerat fyrtio och sitter fast. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad.

En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, och snart är katastrofen ett faktum.

Sagt om tidigare böcker

”Läs Edvardssons böcker omedelbart om du vill ha något du inte kan slita dig ifrån!” Smålandsposten

”Edvardsson är på väg att mejsla ut sin alldeles egna plats i den svenska deckargenren. Ruskigt bra läsning!” Skånska Dagbladet

”... det är oavbrutet nagelbitande spännande ... Mattias Edvardsson skriver helt enkelt med ett psykologiskt driv som imponerar.” Norra Skåne