Bokförlaget Forum, 2022-12-01

Foto: Gabriel Liljevall

Starkt vittnesmål om våld i nära relationer

Jessica MacDowall är tv-producent sedan tjugo år tillbaka och har bland annat producerat omtalade dokumentärserier som En våldsam kärlek och En kropp till salu för SVT. I mars kommer hennes självbiografiska bok En våldsam kärlek där hon för första gången berättar om sina egna erfarenheter av våld i nära relationer.

Jessica MacDowall:

– Boken utgår från mitt eget liv, men precis som tidigare vill jag spegla ett av vår tids största samhällsproblem: våld i nära relationer. För min historia är min, men den är tyvärr inte unik. Den vittnar om hur lätt det är att hamna i en våldsam relation och hur oerhört svårt det är att på egen hand ta sig ut, såväl emotionellt som ekonomiskt och juridiskt.

Foto: Gabriel Liljevall

I En våldsam kärlek – Vägen till ett värdigt liv får vi följa med när Jessica möter Sebastian på sin bästa väns bröllop. Hon blir omedelbart förälskad. Han är snygg, smart och framgångsrik. Han får henne att skratta och hon känner sig åtrådd. Snart blir de sambor, gifter sig och får barn, samtidigt som Jessicas karriär som tv-producent tar fart. Det går fort – kanske alltför fort. De är det perfekta paret, men bakom den tjusiga fasaden går livet överstyr.

MacDowall blottar en spiral av våld, medberoende, skam och skuld, och berättar hudlöst om kampen för att finna en väg ut, inte minst för barnens skull. Allt i ett samhälle där bevisbördan ligger på offret och inte på förövaren. Jessica MacDowalls självbiografiska bok är ett starkt vittnesmål om män som slår och kvinnor som inte vågar gå.

Kerstin Almegård, förläggare:

– Det här är inte bara ett modigt vittnesmål från en utsatt, boken är också en engagerande berättelse som levande illustrerar varför det är så svårt att gå efter det första slaget. En våldsam kärlek är viktig läsning för alla, inklusive män. Jag hoppas att den kan göra skillnad.

De strukturer som bidrar till att män behandlar kvinnor illa, och gör att de tillåts fortsätta med det, är ett ämne som MacDowall ständigt återkommit till i sitt yrke som producent. Hennes inblick i de livsöden som mäns våld mot kvinnor leder till har även medfört att hon bjudits in till flertalet morgonsoffor och nyhetsprogram. Dokumentärserien En våldsam kärlek används i dag i Polishögskolans undervisning samt på vissa juridikprogram i Sverige.

Jessica MacDowall:

– Syftet med boken är att ge en inblick i ett stort samhällsproblem. Jag vänder mig direkt till de drabbade kvinnorna, men också till den breda allmänheten. Vi behöver alla upplysas om mekanismerna bakom våld i nära relationer och lära oss känna igen varningstecken så att vi kan agera.

En våldsam kärlek – Vägen till ett värdigt liv utkommer 2 mars 2023

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar

Marie Lok Björk, Mediekontakt, marie.bjork@bonnierforlagen.se