Bokförlaget Forum, 2021-04-12

Foto: Les Kaner

Stefan Ahnhem avslutar succésviten om Fabian Risk

Med 2 miljoner sålda böcker i över 30 länder avslutar Stefan Ahnhem sviten om Fabian Risk. Stefan Ahnhem är manusförfattaren som skruvat upp tempot rejält i deckarsverige. Från framgångsrikt filmmanusarbete med Wallanderteamet tog Stefan för sju år sedan klivet in i ett eget universum med sin karaktär Fabian Risk. När läsarna nu får återse Risk i deckarsvitens avslutande final tar han sig an sitt mest personliga fall någonsin. Den sista spiken utkommer den 17 maj.

Böckerna om Fabian Risk har rönt stor framgång både i Sverige och utomlands och gjort Stefan Ahnhem till en av de mest framgångsrika nya rösterna på den skandinaviska författarscenen. Serien har sålt i mer än 2 miljoner exemplar i över 30 länder och tilldelats flera priser, bland annat Crimetime Award för debuten Offer utan ansikte och det tyska deckarpriset MIMI för andra delen Den nionde graven. Stefan Ahnhem har jämförts med författarkollegor som Jo Nesbø, Kepler och Arne Dahl och har hyllats för sitt drivna tempo och komplexa historiebygge med trådar som skickligt vävs ihop. Under resans gång har även Fabian Risk och hans danska poliskollega Dunja Hougaard blivit älskade huvudpersoner bland läsarna.

– Redan från start var det viktigt för mig att Fabian Risk inte skulle vara den där trasiga, ensamma och deprimerade poliskommissarien som vi är vana vid att möta. Utan en vanlig familjefar som jobbar som mordutredare. Men de dramatiska händelser som Fabian har gått igenom både privat och yrkesmässigt under seriens gång har onekligen satt sina spår och han är idag en helt annan, långt mer komplex, person än i starten.

Stefan är uppvuxen i Helsingborg men bor sedan 4 år i Köpenhamn tillsammans med sin danska fru Mi och deras två barn. Den avslutande delen i serien, Den sista spiken, har vuxit fram, skrivits och redigerats i deras hem på Vesterbro där Stefan med familj har levt under strikt dansk lock down under det senaste året.

– Pandemin har inte bara påverkat livet i stort utan även mitt författarliv. Då alla mina författarbesök ställdes in blev det istället att jag promenerade runt en hel del i Köpenhamn och lärde känna nya delar av staden. Och det är något som i högsta grad avspeglar sig i Sista spiken som till största delen utspelas i den danska huvudstaden där Fabian Risks danska poliskollega Dunja Hougaard förbereder sig för sin livs uppgörelse.

Den sista spiken utkommer den 17 maj. Den kommer samtidigt ut som e-bok och ljudbok med Magnus Roosman som uppläsare.

Den sista spiken kommer dessutom ut i en specialutgåva med ett unikt omslag och i limiterad upplaga för att fira finalen i serien.

– Jag har haft förmånen att få möta många trogna läsare och dedikerade Fabian Risk-fans i takt med att serien vuxit fram. Det känns därför riktigt roligt att få erbjuda den här signerade specialutgåvan som jag hoppas ska pryda sin plats i många bokhyllor framöver. Jag kommer också att bjuda in till en stor digital releasefest för alla som vill fira tillsammans med mig i samband med boksläppet.

Om boken:

Den sista spiken är Stefan Ahnhems sjätte bok i serien om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen och hans danske poliskollega Dunja Hougaard i Köpenhamn.

Dunja har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef Kim Sleizner som bokstavligen gått över lik för att nå till toppen. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Stefan Ahnhem har en bakgrund som manusförfattare och bokdebuterade 2014 med Offer utan ansikte. Med sin tredje bok Arton grader minus fick han sitt stora genombrott både i och utanför Sverige och idag är han en av de mest framgångsrika rösterna på den skandinaviska författarscenen.

Pressbilder och bokomslag finns att ladda ned här.

För önskemål om recensionsexemplar eller intervjuförfrågningar kontakta Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 073-3746294