Stefan Ahnhem: "Jag tror på att man som författare ska utmana sig själv"
Stefan Ahnhem har skrivit sex böcker i serien om Fabian Risk som översatts till en lång rad språk och sålt över två miljoner exemplar. Med Bytet ger sig Stefan in i en ny genre, den psykologiska spänningsromanen.
Bytet är en roman om hur våra drömmar och fantasier kan vändas mot oss, så att vi till slut inte ens vågar tro på oss själva. Om hur löften är till för att brytas. Och om hur de vackraste fasader lätt kan rämna inför den stora passionens enorma krafter.
Här berättar Stefan själv om boken och om att ha lämnat Fabian Risk.
Hur var det att skriva Bytet?
Det har varit oerhört kul och spännande att få dyka in i en helt annan typ av berättelse jämfört med Risk-serien. En berättelse som för att komma till sin rätt tvingade mig att hitta en ny berättarform där spänningen ligger mer på det psykologiska planet vilket gör att vi kommer djupare in i karaktärerna. Att det dessutom är en avslutad historia där alla trådar ska knytas ihop i boken och inte under en lång serie har varit så pass annorlunda att det stundtals har känts som jag skrivit på min andra debut.
Vad handlar Bytet om?
Den handlar om Carl och Helene som gör ett husbyte på semestern. Under en månad ska de vara borta från sitt idylliska skärgårdsställe strax utanför Stockholm för att istället bo på den amerikanska västkusten. Planen är att komma bort från allt där hemma och försöka hitta tillbaka till varann. Men huset känns inte riktigt som de förväntat. Var det verkligen så här det var möblerat? Och vad är det som låter i rören på nätterna? Carl känner sig alltmer obekväm med att bo i huset och börjar fundera på vad det egentligen är för människor som bor där. Att samma människor just nu bor i deras hus är inget som får det att kännas bättre.
Vad vill nu nå ut med genom Bytet – vilket är det underliggande temat?
Sanningen. Vad är egentligen sanning, och hur kan vi vara så säkra på det? Utan att avslöja för mycket kan jag säga att karaktärerna vi får träffa och lära känna här, precis som de flesta av oss, har flera olika lager (varav några de inte ens själva är medvetna om). Lager som behöver skalas bort om man ska komma hela vägen in till kärnan.
Har du varit med om något liknande själv?
Jag och min fru har vid flera tillfällen funderat på att göra ett husbyte. Men arbetet med den här boken har gjort att de planerarna tills vidare ligger på is.
Varför har du valt att lämna Fabian Risk och skriva något helt annat?
En av de viktigaste sakerna man behöver för att kunna skriva en bra bok är lust. Finns inte den faller det mesta till marken. Och det var precis det här jag hade lust till. Något helt annat, men ändå bladvändarspännande, än mina tidigare böcker. Jag tror också på att man som författare ska utmana sig själv och inte stirra sig alltför blind på tidigare succéer. För min egen del har jag hittat helt nya sidor i mitt berättande som säkert kommer att ge avtryck i kommande böcker.
Sagt om Bytet
"… en fascinerande, skickligt berättad psykologiskt thriller som höll mig vaken till midnatt. Slutet är hisnande- för att uttrycka det milt." Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Bytet är en psykologisk thriller och Stefan Ahnhem, som tidigare skrivit om bland annat polisen Fabian Risk, bygger upp en historia som vävs samman på en skickligt och fascinerande sätt. De tvära kasten och överraskningsmomenten genomförs med stil och stora känsla." Mariestads-Tidningen
"Ahnhem växlar perspektiv mellan de två paren som båda verkar ha landat i en surrealistisk tillvaro. Som läsare har man tidigt sina aningar men författaren lyckas skickligt behålla spänningen. Det är som att vara fluga på väggen under en extremt dysfunktionell parmiddag ..." Bohuslänningen