Bokförlaget Forum, 2019-11-19

Foto: Maria Östlin

Stina Wollter tilldelas Författarförbundets Radiopris 2019

Författaren, radioprogramledaren och konstnären Stina Wollter tilldelas Författarförbundets Radiopris 2019 med motiveringen:

”... för hennes absoluta och ovillkorliga närvaro oavsett kanal och programformat. Med varsam hand lotsar hon oss till platser där det bränner som mest utan att någonsin lämna lyssnaren i sticket.”

Författarförbundets Radiopris delas årligen ut till en litterär upphovsman som bidragit till att befästa och utveckla ljudradions ställning som medium för skön-, fack- eller barn- och ungdomslitterära prestationer. Prisutdelningen sker den 21 november och prissumman är 50 000 kronor.

Stina Wollter

Stina Wollter, född 1964, är konstnär, pedagog, textförfattare, sångerska, radiopratare och kroppsaktivist. Hon har fått stor uppmärksamhet och berömts för sitt Instagramkonto, där hon varje dag ifrågasätter och diskuterar samhällets normer. 2018 utkom Wollters bok Kring denna kropp.

Om Kring denna kropp

I boken Kring denna kropp berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga.