Bokförlaget Forum, 2019-08-06

Foto: Shutterstock

Succéboken Where the Crawdads sing utkommer på svenska 2020

Delia Owens roman Där kräftorna sjunger (Where the Crawdads sing) är en megasuccé och har sålt 1,5 miljoner exemplar. Boken, är den första vuxenromanen som på flera år sålts i över en miljon tryckta exemplar under ett och samma år – och det redan nu fem månader före årets slut. Att en okänd debutant säljer mer än böcker av amerikanska storsäljande författare är ovanligt och anmärkningsvärt. Försäljningen fick visserligen en extra skjuts efter att Renee Witherspoons bokklubb valt ut den till månadens bok, men boken har främst hittat sina läsare genom rekommendationer och att bli en "snackis".

Där kräftorna sjunger utkommer i svensk översättning våren 2020.

Förläggare Teresa Knochenhauer:

– I hjärtat av boken finns en intressant och gripande berättelse om en vit, ensam, fattig och utsatt flicka vars enda hjälp kommer från de svarta i samhället. Delia Owens är fantastisk på att skildra natur och djur, och så finns det dessutom en rafflande mordgåta. Kan inte bli bättre.

Omtalad inte bara för försäljningsframgången

Intresset för boken lär knappast minska även om framgången nu kantas av en skandal och att mordfallet i boken enligt somliga har stora likheter med det som skildras i boken. Det handlar om ett gammalt mord på en tjuvjägare som skedde i Zambia 1995. Det filmades av ett filmteam från ABC som spelade in ett inslag om Delia och hennes man Mark Owens arbete för att bevara vildmarken.

Ska filmatiseras

Rättigheterna till Där kräftorna sjunger köptes förra året av Fox 2000. Filmen produceras av bolaget Hello Sunshine som grundades av skådespelaren Reese Witherspoon. Samma bolag som ligger bakom HBO-serien Big Little Lies och som bygger på Liane Moriartys bästsäljande roman Stora små lögner.

Om boken

Rykten om flickan som kallas "Marsh girl" har under många år hemsökt Barkley Cove, en stillsam stad vid North Carolinas kust. 1969 hittas den stilige rikemanssonen Chase Andrews död. Ortsbefolkningen misstänker omedelbart att Kya Clark, hon som i allmän mun kallas "Marsh girl", har något med dödsfallet att göra. Kya har övergetts av sin familj och hon har vuxit upp ensam i ett skjul i North Carolinas sumpområde. Men Kya är inte den de tror. Hon är originell, känslig och smart. En ung kvinna och en överlevare som fostrats och präglats av ett liv nära naturen och djuren.

"Smärtsamt vacker." The New York Times Book Review

"Jag har svårt att sätta ord på hur mycket jag älskade den här boken. Jag ville att denna historia aldrig skulle ta slut." Reese Witherspoon