Bokförlaget Forum, 2019-01-17

Foto: Anders Hansson

Susanne Schötz: Kattens kurr betyder tack

Språkforskaren Susanne Schötz har studerat hur katter kommunicerar med varandra och med oss människor. På ett underhållande och lättillgängligt sätt berättar hon i sin nyutkomna bok Kattens hemliga språk om sin forskning och avslöjar vad katten menar när den jamar, kurrar och spinner.

Se ett inslag med Susanne i TV4 Nyhetsmorgon

Kattälskares bibel

Förutom att lära ut kattens språk ger Kattens hemliga språk tips på hur man löser olika problem i vardagen. Här förklaras också hur man bäst närmar sig en främmande katt – och varför katten alltid hoppar upp i knät på den person som inte gillar katter.

Ur förordet

"Varje katt utvecklar tillsammans med de människor den umgås med ett slags repertoar eller uppsättning av olika unika ljudvarianter – genom att testa olika alternativ – som sedan fungerar utmärkt … Varje katt har med andra ord sitt eget hemliga språk som bara den katten och de människor som fi nns i dess närhet lärt sig behärska – om de lyssnar tillräckligt ofta och noga … En liten del av kattens ljudande kommer nog ändå alltid att förbli hemlig. Men detta är väl en av anledningarna till att våra katter fascinerar oss så."

Donna, Rocky, Turbo, Vimsan och Kompis

Susanne Schötz är docent i fonetik vid Lunds universitet. Hon bor i Landskrona tillsammans med sin sambo och fem katter: Donna, Rocky, Turbo, Vimsan och Kompis, fem kattpersonligheter med olika röster. Här presenterar Susanne sina spännande forskningsresultat och berättar om hur hon lärde sig att bättre förstå sina katter.