Bokförlaget Forum, 2023-04-26

Foto: Marcus Boman

Sveriges Radios Novellpris 2023 till Karin Erlandsson

Karin Erlandsson tilldelas Sveriges Radios Novellpris 2023 för Lådan – en specialskriven radionovell i uppläsning av Birthe Wingren. Lyssnarna röstade fram sin favorit efter att juryn nominerade sina finalister tidigare i år.

Karin Erlandsson:

– Jag är mycket glad och stolt över att ha vunnit Sveriges radios novellpris, särskilt för att novellen handlar om mäns våld mot kvinnor och dithörande tystnadskultur. Jag hoppas att det samhällsproblemet får mer synlighet.

Juryn motivering vid nomineringen:

"I spåren av en försvunnen anteckningsbok uppdagas tystnadskulturen i en hel by. Karin Erlandson har skrivit en intelligent, medryckande och omskakande berättelse om byamentalitet, rädsla och skam. Väl gestaltat genom Birthe Wingrens tonkänsliga läsning."

Lyssna Sveriges Radio Play

Om författaren

Karin Erlandsson, född 1978, är uppvuxen i Österbotten i Finland. Idag är hon bosatt i Mariehamn. Hennes debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Med Pärlfiskaren (2017), den första delen i serien Legenden om Ögonstenen vann Erlandsson Runeberg Junior-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Erlandsson nominerades även till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris år 2020 för Segraren, den fjärde och avslutande delen i bokserien Legenden om ögonstenen, och år 2021 för adventsboken Nattexpressen (med illustrationer av Peter Bergting).

Hem (2021) är en episk, historisk roman, i vilken viktiga episoder i Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum.

Om Hem

I romanen Hem omsluter havet det hem som är Åland. Karin Erlandsson berättar Ålands historia ur nya perspektiv: kvinnornas och barnens. Hem är en kollektivroman där olika människors livsberättelser avlöser varandra. Alltid måste någon bege sig ut på havet medan någon annan stannar kvar och tvingas förhålla sig till frånvaron. Längtan, oro, lättnad, åtrå, otro – och självständighet.

Sagt om boken

”Det är en sällsam novellsamling, en ättling till klassiker som Sally Salminens ’Katrina’. Kvinnorna i ’Hem’ är inga veka små kvinnoblomster, utan envisa och sega i en karg övärld. Några av novellerna är hisnande starka, som den om Tuula som går i land på Åland för att gifta sig med Bengt.” Dagens Nyheter

”Havsnära och starka skildringar om Ålands historia ... vi är alltid nära och på plats. Människorna är levande och oavsett vilket århundrade vi besöker så finns känslorna där – längtan, kärleken och oron färdas genom historien.” Smålandsposten

”En av de bästa böckerna just nu.” Norra Skåne