Bokförlaget Forum, 2017-10-06

T-shirtkollektion för att stoppa sexuellt våld

Litteratur, opinionsbildning och mode går hand i hand, när Bonnierförlagen och Föreningen Storasyster slår sig samman. Resultatet är t-shirtkollektionen ”Storasyster ser dig” som i första upplagan pryds av bokaktuella youtubestjärnan Therése Lindgren och serietecknaren Frida Malmgrens ”Tjejerna på höjden”.

Bonnierförlagens vision är att sprida berättelser som berör, upplyser, underhåller och utvecklar. Vi har ett flertal författare som engagerar sig i frågor som går i linje med Föreningen Storasysters feministiska arbete; som genom kraftfull och normbrytande opinionsbildning främjar nollvision mot sexuella övergrepp i samhället. Därför känns detta samarbete som rätt väg att gå. Där vi nu tar fram en t-shirtkollektion som ska släppas två gånger per år, och där pengarna oavkortat går till Föreningen Storasysters arbete.

Först ut att pryda denna unika kollektion är youtubestjärnan och författaren Therése Lindgren och serietecknaren Frida Malmgren. Tillsammans med dessa profiler har vi tagit fram t-shirtar som speglar deras egna del i kampen; Frida som genom sin välkända serie Tjejerna på höjden på ett humoristiskt sätt river om bland könsstereotypa föreställningar och Therése som på ett ärligt och modigt sätt delar med sig av sina personliga erfarenheter.

För mig känns det självklart att fronta något som jag står för. Jag tycker att det är viktigt att engagera sig i saker som kan göra samhället bättre, och som gör att vi själva mår bättre, säger Therése Lindgren.

Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som grundades 2012 av Sanna Bergendahl. De har tidigare gjort lyckade, uppmärksammade projekt med till exempel We Are Sthlm och Samtyckesmanifestationen som anordnade tillsammans med FATTA-kampanjen. ”Storasyster ser dig” blir ytterligare ett sätt att lyfta debatten kring sexuella övergrepp, och visa att vi alla kan vara med och förändra, vara en storasyster som ser.

– Den som har blivit utsatt för sexuella övergrepp är inte ensam och kommer inte bli bortglömd. Med kampanjen visar vi att vi ser och hör den som utsatts, och kommer aldrig sluta kämpa för allas rätt till sin egen kropp. Vi vill lyfta vikten av systerskap och uppmana alla, oavsett könsidentitet, att stå upp mot sexuellt våld. Kampanjen syftar också till att visa förövare att vi ser dem. Vi ser vad de gör och vilka konsekvenser det får. Vi ser och vi kommer inte låta oss tystas, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef, Föreningen Storasyster.

Release:

Den första kollektionen släpps den 6 oktober och finns att köpa i Föreningen Storasysters webbshop. www.foreningenstorasyster.se

26 oktober klockan 18.00 – 21.00 firar vi med en release på Häktet i Stockholm. Varmt välkomna.
Våra snygga t-shirts kommer givetvis finnas till försäljning, samt författarnas aktuella böcker.

Kontaktperson Bonnierförlagen
Marie Björk
Mediekontakt/Projektledare
0765 42 79 70
marie.bjork@bonnierforlagen.se

Kontaktperson Föreningen Storasyster
Cecilia Bödker Pedersen
Verksamhetschef
0766 34 34 36
cecilia@foreningenstorasyster.se

Bokförlaget Forum grundades 1944 och är en del av Bonnierförlagen, Sveriges största förlagshus. Vi ger ut ca 60 titlar per år, både svensk och översatt skönlitteratur respektive facklitteratur.