Bokförlaget Forum, 2023-02-27

Tema: Internationella kvinnodagen

Kvinnors rättigheter är exakt lika viktiga varje dag men den Internationella kvinnodagen 8 mars är en påminnelse om att ta ett extra krafttag för förändring. Här har vi samlat tips på böcker av våra kloka, starka och inspirerande författare.

Jessica MacDowall vill med sin bok lyfta debatten om mäns våld mot kvinnor och synliggöra samhällsproblemet. Frida Söderlund har skrivit en samtida uppgörelse med en tid då kvinnokroppen poleras och optimeras. Simona Ahrnstedt tar oss tillbaka till 1884, en tid för rasande kvinnokamp.

Boktipsen stannar inte där – vi har en mängd andra böcker om vikthets, sexualbrott på nätet mot unga, utmattningssyndrom och kvinnohistoria minst lika aktuell idag.

En våldsam kärlek av Jessica MacDowall

En våldsam kärlek – Vägen till ett värdigt liv får vi följa med när Jessica möter Sebastian på sin bästa väns bröllop. Hon blir omedelbart förälskad. Han är snygg, smart och framgångsrik. Han får henne att skratta och hon känner sig åtrådd. Snart blir de sambor, gifter sig och får barn, samtidigt som Jessicas karriär som tv-producent tar fart. Det går fort – kanske alltför fort. De är det perfekta paret, men bakom den tjusiga fasaden går livet överstyr.

MacDowall blottar en spiral av våld, medberoende, skam och skuld, och berättar hudlöst om kampen för att finna en väg ut, inte minst för barnens skull. Allt i ett samhälle där bevisbördan ligger på offret och inte på förövaren. Jessica MacDowalls självbiografiska bok är ett starkt vittnesmål om män som slår och kvinnor som inte vågar gå.

Kvinnor jag mött och varit av Frida Söderlund

Journalisten, kolumnisten och programledaren Frida Söderlund har skrivit en uppgörelse med en tid då kvinnokroppen poleras och optimeras. När du både förväntas driva AB och göra IVF, vara tuff i förhandlingar och naturligt ljuv på sociala medier.

Frida Söderlund blickar tillbaka på sina erfarenheter och på möten med kvinnor världen över: Vilka är de som riskerar sina liv för den perfekta kroppen? Hur länge ska vi behöva kämpa för aborträtten? Är selfien en frigörelseakt eller ett patriarkalt hinder?
Kvinnor jag mött och varit är ett personligt hållet försvarstal för alla versioner av kvinnan – den sexuella och den opererade, den ambitiösa och den arga. För alla kvinnor som kräver sin frihet.

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

I sin nya roman Ett otänkbart öde berättar Simona Ahrnstedt en svindlande kärlekshistoria. Den tar oss med till år 1884 – en dramatisk brytningstid då många moderna uppfinningar ser dagens ljus. Kvinnokampen är i sin linda när en ny elit kliver fram.

Unga Alexandra Rosenkvist har efter att ha varit inblandad i en skandal som skakat societeten förpassats långt från hemmet i Stockholm. Atle Falk, en man med mörkt förflutet, får uppdraget att hämta hem Alexandra. Under den lång resan hem upptäcker de att de trots allt har mer gemensamt än de tror och förbjudna känslor spirar. Alexandra konservativa familj har helt andra planer.