Bokförlaget Forum, 2019-07-26

Foto: Peter Knutson

Tobias Karlsson i ny bok om livet som inte alltid är en dans på rosor

I Inte alltid en dans på rosor berättar dansaren och den prisbelönta föreläsaren Tobias Karlsson äntligen sin drabbande och starka historia. En tankeväckande och inspirerande memoar om mod, hemligheter och om att vara sitt sanna jag. Det är en bok som berättar naket om dansshower, glitter och glamour, men också om att hitta sig själv och sina styrkor långt bortom rampljuset.

Tobias är killen som aldrig kände sig hemma bland fotbollskillarna, som hellre umgicks med tjejerna i klassen och därför kallades fjolla och bög. Genom dansen fick han stunder då han kunde glömma alla plågoandar och vara sitt sanna jag – men det var också dansen som gjorde honom extra utsatt i ett mindre samhälle där man inte fick sticka ut.

Inte alltid en dans på rosor handlar om utsattheten i skolan, om när Tobias åkte som utbytesstudent till Grand Forks, North Dakota i USA för att få andrum från mobbarna med en förhoppning om en ny chans. Om den betydande vänskapen till Jocke på gymnasiet som förändrade hela hans liv. Om en internationell framgångsrik danskarriär i den yttersta världseliten med dansturnéer världen över. Om hat och homofobi som lurar i bakvattnet. Hur han kom ut som homosexuell för sina kompisar, sin flickvän och familjen.

Tobias skildrar ärligt och naket vikten av att våga vara ärlig mot sig själv, vänskapens betydelse och hur man finner styrkan att gå vidare efter svåra händelser i livet.

Inte alltid en dans på rosor kommer ut den 18 september. Ladda gärna ner bokomslaget.

Utdrag från boken:

”Överallt på skolan lurade mobbarna. Tillflykten blev ofta toaletterna där jag kunde låsa om mig och sitta av tiden genom att för femhundrade gången läsa allt sylvasst klotter som ristats in i trädörren eller skrivits med tusch på väggarna om någon annan lägre stående varelse på skolan. Där, med blicken på det nedpissade golvet, kunde jag på något sätt känna att jag inte var helt ensam på botten. Eller så sökte jag mig till fritidspedagogerna. Hos dem, i hörnet av det största uppehållsrummet, kunde jag andas ut för en stund. Under det här långa helvetet var mina föräldrar lyckligt ovetande om min situation. Man blir, likt en kvinna som blir misshandlad av sin man, expert på att dölja sina sår och sin ångest som oftast försvinner när man kommer hem till familjens trygga famn. De kunde möjligtvis ha frågat sig varför jag aldrig ville gå och lägga mig på kvällarna. Varför det var ett evigt tjat och dagligt krig för att få mig i säng. De kunde inte i sin vildaste fantasi föreställa sig det krig som pågick inom mig. Att orsaken till att jag inte ville gå och lägga mig var att så fort jag somnade innebar det att det snart var dags för en ny dag av mobbing.”

Tobias Karlsson, född 1977, är dansare, underhållare och en föreläsare med många strängar på sin lyra. Han är folkkär genom dansprogrammet Let ́s Dance och år 2016 valdes han till Årets talare.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Bokförlaget Ester Bonnier, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se.