Bokförlaget Forum, 2019-08-06

Foto: Michael Lionstar

Toni Morrison har avlidit

Den amerikanske författaren Toni Morrison har gått ur tiden. Hon blev 88 år. Toni Morrison belönades med Nobelpriset i litteratur 1993 och blev därmed den första svarta kvinnan någonsin att belönas med det ärofyllda priset. I motiveringen skrev Svenska Akademien att hon stod för "en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans".

Toni Morrison var en av USA:s mest betydande författare. Ett av hennes mest kända verk är romanen Älskade, där hon med stor svärta skildrar den amerikanska söderns slavsystem. För den belönades Morrison med Pulitzerpriset 1988. Bland hennes övriga böcker kan nämnas Jazz, Solomons sång, Hem. Hennes senaste bok Gud hjälpe barnet kom ut på svenska 2016

Toni Morrison föddes 1931 som Chloe Anthony Wofford i Ohio, som det andra av fyra barn i en arbetarfamilj. Hon var tidigt litterärt intresserad och genomförde studier vid Howard- och Cornelluniversiteten. Morrison har genom åren haft en gedigen karriär som lärare vid universiteten Texas Southern, Howard och Yale och som professor vid Princeton University. Hon har även varit verksam som förlagsredaktör vid Random House, kritiker och flitig föreläsare med afroamerikansk litteratur som specialitet.

Toni Morrison debuterade 1970 som romanförfattare och vann snart gehör hos såväl kritiker som en bredare publik för sin episka kraft, träffsäkra dialog, sina poetiskt laddade och nyansrika skildringar av det svarta USA.