Bokförlaget Forum, 2021-12-14

Foto: Thron Ullberg

Tredje delen i den populära Darwinserien

Enbart kvinnor är uppföljaren till kritiker- och läsarfavoriterna Nämn inte de döda och Cyklonvarning. I den nya boken kretsar handlingen kring en förlossningsgrotta som ursprungsbefolkningen använt i tusentals år. Det är en helig plats som hotas av sprängning då det finns uran där. En politiker mördas och frågan är om mordet är kopplat till gruvans exploatering.

Foto: Thron Ullberg

Christina Wahldén, författare och journalist, drivs av en passion för Australien sedan hon studerade i Sydney. Under sina många år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet bevakade hon främst våld mot kvinnor och flickor, som våldtäkt, hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap och människohandel.

Christina Wahldén: ”Vi kan lära oss något av ursprungsbefolkningens kunskap”

Som kvinna föder man barn ett fåtal gånger i livet och sedan är man inte längre huvudperson i sitt eget liv. Ursprungsbefolkningen i Australien bär på en uråldrig kunskap om vad trygghet betyder för mamman och barnet. Det kan vi lära oss något av. Läs hela krönikan här.

Om Enbart kvinnor

En minister hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Nu riskerar den att sprängas bort och upprörda demonstranter sätter press på politiker och polis.

Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet?

Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig. Poliserna måste samla alla krafter för att lösa brottet i tid.

Enbart kvinnor utkommer 12 januari och finns även som ljudbok inläst av Magnus Roosmann.

Sagt om Nämn inte de döda

”Det finns ett raseri i ’Nämn inte de döda’ som påminner om Katarina Wennstams ... spännande in i det sista.” Dagens Nyheter

”’Nämn inte de döda’ är upprörande, lärorik, rejält spännande och man anar en stor kärlek till den här världsdelen och inte minst denna lilla del av den som vi lär känna här hos Christina Wahldén. Det är som sagt modigt av en svensk författare att ta oss med till en helt annan del av världen men så vitt jag kan bedöma gör hon det på ett lysande sätt och jag hoppas att vi snart får återvända.” Skånska Dagbladet

Sagt om Cyklonvarning

”Det är en uppföljare som inte bör göra någon besviken.” Göteborgs-Posten

”Christina Wahldén drar direkt och effektivt in läsaren i den omtumlande och hotfulla cyklonkänslan, både som en faktiskt hotande väderrealitet och som en symbol för utvecklingen av så väl polisutredningen som huvudpersonernas privata känslor och upplevelser. Man läser med andan i halsen och en stark känsla av annalkande fara och katastrof. ... ’Cyklonvarning’ är andlöst bra och viktig deckarläsning i ett.” Skånska Dagbladet