Bokförlaget Forum, 2021-06-28

Foto: Jon Holloway

Tunnel 29 – en sann historia om flykten under Berlinmuren

2021 är det 60 år sedan Berlinmuren byggdes. Lagom till årsdagen i augusti kommer boken Tunnel 29, den sanna berättelsen om en helt osannolik flykt- och räddningsaktion under Berlinmuren i det kalla krigets 60-tal. Boken bygger på en succépodd från BBC Radio som också ska filmatiseras.

Jennie Sjögren, förläggare:

– Det här är true story när det är som bäst, berörande människoöden, rafflande spänningsläsning och en inblick bakom kulisserna i den nutidshistoria som inte får glömmas bort. Mitt i all denna spänning spirar också kärleken.

Författaren Helena Merriman är BBC-journalist som har gjort världssuccé med flerfaldigt prisade podden ”Tunnel 29”, med över 5 miljoner nedladdningar. I boken har hon nu gått ännu djupare med hjälp av research i Stasiarkiv och fler intervjuer med överlevare. I centrum för berättelsen står den 22-åriga studenten Joachim Rudolph. Hösten 1961 riskerar han allt för att fly från den brutala diktaturens Östberlin – och lyckas. Några månader senare plockar han upp en spade på västsidan och börjar gräva en tunnel tillbaka för att hjälpa så många han kan till friheten.

Det här är den osannolika sanna historien om det oerhört riskabla projektet Tunnel 29, om de modiga människorna som byggde den, om spionen som förrådde dem och om det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen.

Jennie Sjögren, förläggare:

– Alla som älskar historiska romaner eller som är intresserade av andra världskriget och kalla kriget har en ny favorit att upptäcka i Tunnel 29. Själv är jag som gammal journalist oerhört fascinerad av hur det amerikanska tv-bolaget NBC både kliver in i storpolitiken och skapar världens kanske första reality-TV när de, i hemlighet, finansierar tunnelbygget för att kunna filma det.

Samma bolag som skapade prisbelönade ”Tjernobyl" för HBO planerar nu en filmatisering av boken Tunnel 29.

Tunnel 29 utkommer 18/8. Pressbilder och omslag finns att hämta på hemsidan.

För recensionsexemplar och förfrågningar gällande publicering av utdrag ur boken eller provlyssningar från ljudboken kontakta:

Marie Lok Björk, Mediekontakt, marie.bjork@bonnierforlagen.se, : +46 8 696 80 00, +46 76 542 79 70