Bokförlaget Forum, 2023-01-19

Foto: Emil Malmborg

Tusen år i Uppåkra nomineras till Årets bok om svensk historia

Tusen år i Uppåkra av Dick Harrison är en av de åtta titlar som nomineras till Årets bok om svensk historia. Nu bjuder nättidningen Svensk historia in läsarna till att rösta fram sin favorit bland böckerna.

Klicka på länken och rösta

Du kan rösta fram till 17 februari 2023. Bara en röst per person räknas. De som deltar i omröstningen kan vinna någon av de nominerade böckerna – du kan själv välja vilken.

Om Svensk historia

Nättidningen Svensk Historia är en nyhetstidning om svensk historia. Här finns nyheter, aktuell forskning, ny litteratur, museiutställningar och debatt samt en stor samling historiska länkar.

Om Tusen år i Uppåkra

I Uppåkra utanför Lund breder odlingsfälten ut sig över den skånska slätten, men i över tusen år fanns här ett rikt maktcentrum stort som en stad, med hövdingahall, kulthus, hantverkshus och gårdar. Det var en unik plats i den skandinaviska järnålderns historia, betydligt större än de mer kända Birka och Hedeby, med långväga kontakter ut i världen. Än har bara ett par promille av området grävts ut, ändå har fantastiska fynd hittats som förändrar vår syn på historien.

I Tusen år i Uppåkra berättar Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, om staden som försvann och föll i glömska. Samtidigt ger han en levande bild av livet i Norden, så som det såg ut på sagornas och hjälte­dikternas tid – från förromersk järnålder till vikinga­tidens slut.