Bokförlaget Forum, 2022-05-20

Foto: Pierre Björk

Vad är en människa utan sina minnen?

Våren 2020 tar sig coronaviruset in i samhällets alla vrår och journalisten Annie Reuterskiöld upplever en förlamande rädsla över att smittan ska ta sig in på demensboendet Silverhöjden där hennes mamma Eva bor. Efter en tid kommer beskedet att mamman smittats och Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen som har skapat ett avstånd mellan dem.

Hon ger sig själv ett uppdrag – när du dör ska jag vara nära. Men hur gör man det? Hur kommer man nära någon som inte längre kommer ihåg? Jakten på närhet skapar nya frågor om hur minnet fungerar, och varför Annie som är frisk också har glömt så mycket. I sökandet efter svar blottläggs en stor kärlek genom den märkliga insikten att mammans demenssjukdom också har varit läkande.

Jag undrar vem hon är, min mamma utan sina minnen. Som sitter där på hemmet, vän och älskande, älskvärd och längtande. Hon längtar, men har glömt bort efter vad. Kanske efter mig. Men känner vi fortfarande varandra? Jag kan ingen människa bättre, ändå finns hon inte kvar.

När du dör ska jag vara nära är en hudlös berättelse om livet som anhörig till någon som drabbats av alzheimer och en gripande skildring av en dotters livslånga försök att komma sin mamma nära.

Annie Reuterskiöld, född 1980, är politisk kommentator på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare varit anställd på bland annat Sveriges Radio och Expressen. Annie bor i Stockholm tillsammans med sin sambo och har två barn. När du dör ska jag vara nära är hennes debutbok.

Recensionsdag: 31 maj

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Charlotta Larsson charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 08-696 80 50