Bokförlaget Forum, 2024-01-02

Foto: Gabriel Liljevall

Varm debutroman om en åldrande mans livsvillkor på den norrländska landsbygden

I januari släpps Tranorna flyger söderut, en varm debutroman i samma anda som Kerstin Ekmans Löpa varg. Om en åldrad mans kamp för att behålla makten över sitt eget liv. Boken är skriven av Lisa Ridzén som är doktorand i sociologi och som forskat på manlighet och känslor på den norrländska landsbygden.

John Häggblom, förläggare:

– Vissa böcker och karaktärer stannar kvar hos en. Jag tänker ofta på romanens huvudperson Bo. När jag läste manuset blev jag överraskad över att en så pass lågmäld berättelse fick mig att känna så mycket. Det här är en bok som verkligen kan nå ut brett. Svenska läsare har en tendens att ta äldre, sturiga män till sitt hjärta.

Tranorna flyger söderut tar oss med hem till Bo, där den stilla tillvaron sällan bryts av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt – relationen till sonen. Trevande försöker far och son att nå fram till varandra. Men samtidigt är sonen övertygad om att Sixten måste flytta. Hotet om att förlora sin hund rör upp ett virrvarr av känslor som får Bo att se tillbaka på sitt liv, sitt faderskap och sitt sätt att visa kärlek.

Lisa Ridzén:

–Det första fröet till boken såddes när jag hittade min farfars gamla hemtjänstanteckningar. När jag satt där och bläddrade igenom de korta men innehållsrika anteckningarna om hur farfar mådde i slutet av sitt liv började karaktären Bo att växa fram hos mig. Jag mindes också när jag själv arbetade i hemtjänsten, ett arbete som för mig många gånger inte bara handlade om att sätta på stödstrumpor eller se till att alla piller sväljs. En vanlig arbetsdag handlade också om att jag fick ta del av människors livsöden och alla de känslor och tankar som kan komma från ett helt liv.

Foto: Kajsa Göransson

Annan viktig kunskap som Lisa Ridzén tagit med sig in i sin skönlitterära värld är hennes forskningsfält som doktorand i sociologi. I sin avhandling har hon djupintervjuat män som bor på jämtländsk landsbygd. Studien handlar om maskulinitet, plats och kolonialism.

Ljudboken, som släpps redan i december, är inläst av skådespelaren Lennart Jähkel, som också läst in Löpa varg av Kerstin Ekman. Många är de som sett honom spela norrländska män i storfilmer som Jägarna och Pistvakt, och han blev djupt berörd av Tranorna flyger söderut.

Lennart Jähkel:

– Det är en fantastisk skildring av en människas sista tid i livet, och samtidigt får författaren in historien om hela hans liv, sammanvävt på ett väldigt fint sätt. Det är skönlitteratur på hög nivå.

Tranorna flyger söderut släpps på Bokförlaget Forum 17 januari

Ljudboken släpps 28 december, inläst av Lennart Jähkel.

Mediekontakt

Marie Lok Liljevall, marie.lok.liljevall@bonnierforlagen.se, +46 76 542 79 70