Bokförlaget Forum, 2019-02-27

Foto: Herman Caroan

Vi borde vara lyckliga – en bok av 90-talisterna bakom Ångestpodden

Idag ser vi en lavinartad ökning av psykisk ohälsa bland unga människor. Nyligen rapporterade P4 Blekinge om att personer födda på 90-talet dominerade besöken på landets psykiatriska akutmottagningar förra året, enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister. Dagens unga vuxna har kallats för ”Generation ångest” – hur kan det ha blivit så?

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg reflekterar i boken Vi borde vara lyckliga över de orosmoln som präglat samtalen med deras gäster i Ångestpodden sedan starten 2015. Det handlar om allt från jakten på bekräftelse, lycka och idealbilder till känslan av att vara en bluff och hur man egentligen hittar sig själv. Inga snabba eller enkla svar, utan om känslor så som de kan vara. Fina eller fula, men mest på riktigt och som det måste pratas mer om.

Vi lever i ett av världens modernaste länder och våra möjligheter som unga beskrivs som oändliga. Ändå är vi inte lyckliga. Den psykiska ohälsan i Sverige ökar och depression, självmordstankar och ätstörningar tillhör vardagen för tusentals unga. Varför har det blivit så? frågar sig Ida och Sofie.

De berättar om sina egna upplevelser ifrån tidiga tonår och om vad som borde göras för att få fler att våga prata om psykisk ohälsa. Den här boken handlar också om att vara ung vuxen i dagens hårda sociala medieklimat. Varför känns det så enkelt att berätta för sina vänner eller kollegor att man sitter inne med århundradets förkylning, men så svårt att berätta att man mår dåligt i själen?

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg växte upp i Karlshamn och har varit bästa vänner sedan högstadiet. Efter att själva ha levt med och påverkats av ångest startade de år 2015 Ångestpodden, som idag är en av Sveriges största poddar. De har nominerats till flera priser och 2017 vann de Stora influencerpriset i kategorin Årets röst. De har även lett två tv-program på SVT Play. Vi borde vara lyckliga är deras första bok, och med den vill de ta reda på vad det är som står i vägen för lyckan.

Vi borde vara lyckliga har utgivningsdag den 27 mars

För mer information, kontakt med författarna eller recensionsexemplar vänligen kontakta: Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 08-696 80 50.

Pressbilder kan laddas ner här.