Den goda beröringen
Beställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2006-01-18
Recensionsdag: 2006-01-18
Mediakontakt: Annelie Eldh
Det här är en bok om kropp, hälsa och sjukdom, om vård och omsorg, om samtal och beröring, om litteratur och medicin. Är ett gott liv detsamma som ett friskt liv? Det måste rimligtvis bero på vad man menar med hälsa säger Merete Mazzarella: I Finland kan man fortfarande få för sig att den som säger sig må dåligt är magsjuk, förkyld eller bakfull: i Sverige vet man att det snarare handlar om att vantrivas på jobbet, att vara missnöjd med sin partner eller att inte ha någon partner alls. Och hälsan tiger inte längre still utan har börjat tala allt mer högljutt i sista hand har vi börjat se detta att må bra som livets mening. Men parallellt finns tillvarons oundvikliga nattsida sjukdomen, smärtan, åldrandet och döden som vi får allt svårare att acceptera. Vården skärs ner i effektivitetens namn, läkarna blir så specialiserade att de måste gå på kurs för att kunna tala med sina patienter. Merete Mazzarella har i flera år hållit kurser i skönlitteratur för läkare och läkarstudenter och blivit nyfiken på hur läkarrollen egentligen ser ut. Vilken auktoritet har läkare haft under århundradenas gång och vilken har de idag? Och kanske viktigast vilken auktoritet vill vi att de ska ha? Merete Mazzarella skriver både humoristiskt och polemiskt om medicin och humanism, om den förändrade läkarrollen och om varför så många författare har en bakgrund som läkare, om samtalets betydelse och om den goda beröringen. Insikten om kroppens sårbarhet är hennes grundläggande utgångspunkt: Vad jag efterlyser är en vård som visserligen också ser mig som något mer än en kropp men som först och främst bekräftar kroppen inte den kropp som är kroppsfixeringens, utan den kropp som är oförutsägbar, okontrollerad, sårbar och förgänglig. Merete Mazzarella är född 1945 i Helsingfors. Hon är professor vid avdelningen för nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon medverkar också som kritiker och kolumnist i bland annat Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet. Hennes senaste böcker är Linjer mellan stjärnor. Om identitet och nyutgåvan av Hem från festen.
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2006-01-18 Antal sidor: 196 Mått: 147 x 208 x 20 mm Vikt: 323 g Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789137128986 (2006-01-18)